Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][MYSQL] System logowania pisany obiektowo
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
-Bbs-
Mam pytanie. Mam zamiar pisać system logowania w OOP . Narazie będzie to prosty system, ale w miarę czasu rozbuduję go o profile itd. . Tylko jest jedna kwestia rozplanowania za co będą odpowiadać klasy. Chcę zrobić klasy odpowiadające za pobieranie danych z bazy , logowanie/wylogowywnie itp, sesje, profile itd. Jak myślicie czy opłaca się robić to w ten sposób, że jest jedna klasa pobierająca dane użytkownika z bazy, a druga sprawdzająca i logująca? przesyłanie danych między osobnymi klasami będzie obsługiwał wzorzec Registry,ale czy to jest dobre wyjście pisanie takim sposobem systemu logowania. Znacie może inne sposoby na napisanie systemu logowania bez wzorców typu Registry? Chodzi mi o przesyłanie danych między klasami itp. Jak wy sobie planujecie pisanie systemów logowania?
plurr
Jeżeli chcesz rozbudowywac system to lepej skorzystaj z gotowych rozwiazan - mam tu na mysli jakis framework, dosyc latwe i oparte na mvc sa kohana czy zend. Wtedy bedziesz mogl stworzyc kontroler logowania i w nim umiescic wszystkie akcje. Nastepnie mozesz stworzyc sobie jakiegos kontrolera, ktory bedzie sprawdzal sesje i w niektorych przypadkach przekierowywal do akcji logowania. Po nim mozna by dziedziczyc, zeby nie pisac non stop tego samego.
-Bbs-
Ok, Kohanę trochę znam. A jak na przykład chciałbym napisać system newsów z tym samym systemem logowania napisanym, też najlepiej go na frameworku napisać?
plurr
to jako osobny modul. Logowanie do systemu newsow ma sie jak piernik do wiatraka smile.gif Zapewne bedzie metoda sprawdzajaca czy uzytkownik jest zalogowany- jesli newsy maja byc rowniez wyswietlane po zalogowaniu. Wszystko opiera sie o to samo, osobny model kontroler widok itd. Latwo dodawac nowe rzeczy. Logowanie moze sobie funkcjonowac osobno, sa to osobne klasy nie majace nic wspolnego z innymi modulami.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.