Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][MYSQL] rotacja bannerów
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
peter13135
przymierzam sie do stworzenia skryptu rotacji bannerów, jak narazie to sobie to rozplanowuje ;]
no i mam takie pytanko aarambo.gif
ten skrypt ma wyglądać tak że ktoś sie rejestruje daje swój banner+adres strony, wstawia kod html na swoją strone który wyślwiela bannery inych uzytkownikow, a jego banner wyświetla się u kogoś innego yahoo.gif
za każdym razem gdy wyświetlam banner na swojej stronie do mojej ilości punktów (w db) dodaje sie wartość 1, potem te punkty są zamieniane na wyświetlenia innych uzytkowników

niby logiczne

ale czy to lepiej zrobić że ilość wyświelen mojego bannera i ilość wyświelen bannerów innych osób na mojej stronie jako jedno pole dla każdego uzytkownika które potwem sie bedzie zwiększało o 1, za pomocą update
czy zrobić oddzielną tabele na wyświetlenia gdzie będą pola takie jak jaki banner sie wyświetlił, u kogo sie wyświetlił, kiedy sie wyświetlił, itp...

ten pierwszy wariant jest prostszy a ten drugi moim zdaniem bardziej fachowy, ale bedzie więcej wpisów do bazy,
fachowy bo bedzie można robić statyski, np w dniu dzisiejszym wyświetlono 87 bannerów ;]

no i mam dylemat w jaki sposób to zrobić...
webdice
Popraw tytuł tematu, same tagi nim nie są.
peter13135
poprawione
isso
Heh... dość ciekawy pomysł z tymi punktami... tongue.gif tylko zauważ, że od początku musisz każdemu dać conajmniej 1 punkt smile.gif bo w innym wypadku, żaden baner się nie wyświetli - ale zauważ, że to ogólnie pewnego rodzaju problem... bo powiedzmy sobie, że bedziesz miał 10 banerów w bazie... i każdy w stanie początkowym ma 100 punktów. I teraz załóżmy, że będize taka strona, która bedzie generowała ruch 1000 osób na dzień, a inne będą miały 100 osób na dzień. Co się stanie? W pewnym momencie... ten co bedzie miał 1000 wyświetleń będzie miał 1000 punktów, a wszyscy inni 0, wiec banery zamiast wyswietlać sie rotacyjnie beda sie wyswietlały z bardzo dużym prawdopodobieństwem(np. 8/10) na korzyść strony z 1000-cem wyświetleń - wiec cała misja pada.... mysle, ze powinienes pomyslec nad innym rozwiazaniem z tymi punktami.. duzo lepsze by było np. odejmowanie 1 punktu, a za wyswietlenie dodawanie 3. Zapewniłoby to dużo większą rotację...

A osobiscie nie wydaje mi się, że potrzebne byłoby stosowanie statystyk na każdy dzień... wystarczy, że będzie ogólna ilość wyświetleń i wszyscy będą zadowoleni smile.gif.

pzdr
1010
Kolejny system wymiany banerów?
Przecież tego jest pełno: http://www.google.pl/search?hl=pl&q=sy...+Google&lr=
peter13135
wszystkie które znalazłem nie bardzo mi pasowały, chcę zrobić swój skrypt...
myślę że można by zrobić ratio np 10:9
czyli za 10 wyświetleń bannera na swojej stronie, otrzymujesz 9 wyświetlen swojego bannera
isso
ale jak zrobisz takie ratio biggrin.gif to w pewnym momencie ilość punktów w banerach bedzie 0 ;-) i nic sie nie bedzie wyswietlało ;-)
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.