Witam.
Od jakiegoś czasu chodzi mi myśl o poznaniu obiektowego programowania w PHP. Czytałem trochę na ten temat, przeglądałem trochę kodów. Mam jednak kilka pytań.
1. Jak napisać uniwersalny kod który mógłby być wykorzystywany w różnych miejscach na stronie a następnie jak się do niego odwoływać? Mam na myśli np. klasę tokena. Tokeny są wykorzystywane w rejestracji, dodawaniu komentarzy, logowaniu - no dosłownie w różnych sytuacjach. Więc jak napisać tą klasę tak aby np. tworzenie tokena a następnie jego walidacja (przy przepisywaniu) była również sprawdzana i rezultat był zależny od tego jak ma się dalej wykonać skrypt (poprawnie przepisany token lub nie).
2. Jeśli ktoś zamierza operować na systemie szablonów Smarty to jak pogodzić wyświetlanie wyników z tym systemem? Bo widziałem, że niektórzy pisząc klasy zawierają od razu (w niej) kod HTML który jakoś tam kształtuje wygląd tej strony (nie widziałem jak to jest na TPLach).
Nie znam ani obiektowego PHP ani Smart'ów stąd te pytania - być może wydają się dziwne, idiotyczne ale chciałbym aby ktoś wyjaśnił mi parę rzeczy.