Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [ZendFramework]Postawienie aplikacji na home.pl
Forum PHP.pl > Forum > PHP > Frameworki
batman
Mam przepotężny problem z postawieniem aplikacji opartej na ZF na hostingu home.pl. Ustawiając przekierowanie domeny na katalog html, nie mam możliwości uzyskać dostępu do plików znajdujących się katalog wyżej. Jednak gdy ustawię przekierowanie domeny na katalog aplikacji, wówczas dostaję błąd 500. Po kombinowaniu z plikiem htaccess, udało mi się uzyskać pożądany efekt, ale połowicznie. Kod działa, ale nie widzi obrazków, css i js.
Stawiał ktoś ZF na home.pl?
wolditm
Jako, że na home nie da się dostać do katalogu wyżej, więc najprostszy sposób to:
domena przekierowana na "strona".
Kod
/strona
|-/app/
|-/static/(css,images,js)
|- index.php
|- .htaccess

nie to co powinno dokładnie być, ale działa smile.gif
ActivePlayer
musisz folder html przeniesc o poziom wyzej. inaczej tego nie obejdziesz.
batman
To rozwiązanie nieco mnie niepokoi. Wszystko leży w jednym katalogu i musi być zabezpieczone htaccess. Mam taki pomysł, że domena wskaże na katalog główny aplikacji. W katalogu będzie htaccess, który przekieruje na html, a w samym ZF stworzę plugin, który będzie ustawiony redirector. Właśnie czekam, aż się subdomena doda i będę testował.

edit
Niestety nie działa. Ale jest inne sposób:
Katalogi:

Kod
/projekt
    /libs
    /html
    /application

Domena ustawiona jest na katalog projekt. W nim znajduje się plik .htaccess, który przekierowuje na html. Jest tylko jeden minus takiego rozwiązania. Nie wyświetlają się obrazki, brakuje css i js. Aby to rozwiązać, należy dodać /html przed każdym zasobem. Szukam dalej.
jarek_bolo
Cytat(batman @ 25.10.2008, 20:52:04 ) *
Ustawiając przekierowanie domeny na katalog html, nie mam możliwości uzyskać dostępu do plików znajdujących się katalog wyżej.

No nie gadaj questionmark.gif Przecież to jest dziwne co najmniej :/
Na nazwie można sięgać głębiej.
dr_bonzo
<base href="/hmtl" /> ?
batman
Cytat
No nie gadaj questionmark.gif Przecież to jest dziwne co najmniej :/

Taką uzyskałem odpowiedź od home.pl.
Cytat
Funkcjonalnosc poruszana w temacie niniejszej korespondencji wynika ze specyfiki technicznej naszego autorskiego serwera WWW.
Zmiana tej konfiguracji nie jest mozliwa do zrealizowania.

Cytat
<base href="/hmtl" /> ?

To była pierwsza rzecz jaką sprawdziłem.
Cysiaczek
Ja mam w home jeden projekt SF - wszystko w jednym katalogu leży. Po prostu katalog aplikacji zabezpieczyłem htaccessem.
Wiem, że to nie jest w 100% bezpieczne. Home to serwerek pod wizytówkę, nie pod poważny serwis smile.gif
Cóż jednak zrobić... dają kupon na google adwords, co jest poważnym kryterium wyboru sciana.gif
batman
Ja się skusiłem na home, ponieważ opinie jakie o nim krążą są z reguły pozytywne. Niestety nie mogę przyjąć takiego rozwiązania, że wszystko leży w jednym wielkim worze.

Znacie jakiś inny dobry hosting pod ZF?
Moje wymagania:
- nielimitowana ilość baz
- możliwość podpięcia dowolnej ilości domen
- możliwość tworzenia dowolnej ilości subdomen
- cena za rok do 500 zł
- miejsce na dysku oraz roczny transfer w granicach rozsądku
- możliwość ustawienia domeny, na konkretny katalog i możliwość wyjścia poza ten katalog z poziomu PHP
mike
No nie przesadzasz ~batman? Mam Ci podać linka gdzie jest wątek o hostingach? tongue.gif tongue.gif
Ja polecam dreamhost.com (spełnia podane przez Ciebie wymagania z olbrzymią nadwyżką a kosztuje niecałe 300zł za rok) ale więcej poczytaj w ... wyszukiwarce tongue.gif
Hostingi typu home czy nazwa są dobre dla początkujących na naukę instalacji blogaska a nie na jakiekolwiek poważne serwisy.
batman
Cytat
No nie przesadzasz ~batman? Mam Ci podać linka gdzie jest wątek o hostingach? tongue.gif tongue.gif

Wiem, że przesadzam, ale firma, gdzie mam hosting właśnie się zwija i mam kilka dni na znalezienie czegoś nowego. Wszystko co było na forum już sprawdzałem i jedynie dwie firmy wydały się sensowne. Właśnie jest sprawdzam.
No i zapomniałem dodać, że szukam hostingu w Polsce.
empathon
Na home na każda sub/domene robiony jest chroot. Dlatego nie ma dostępu do katalogów poniżej.
Przy odpowiedniej konfiguracji nie powinno to stanowić problemu. Sam miałem tam parę aplikacji w sf.

@batman: zobacz sobie rootnode.net Nie jest to hosting sensu stricte ale stowarzyszenie non profit oferujące konta shellowe. Niesie to za sobą pewne ograniczenia ale zależy czego szukasz.
phpion
Miałem dokładnie ten sam problem co Ty ~batman:
http://forum.php.pl/index.php?s=&showt...st&p=395973
http://forum.php.pl/index.php?s=&showt...st&p=398864
Jak go rozwiązałem? Zmieniając hosting...

Cytat(batman @ 26.10.2008, 13:03:48 ) *
Znacie jakiś inny dobry hosting pod ZF?
Moje wymagania:
- nielimitowana ilość baz
- możliwość podpięcia dowolnej ilości domen
- możliwość tworzenia dowolnej ilości subdomen
- cena za rok do 500 zł
- miejsce na dysku oraz roczny transfer w granicach rozsądku
- możliwość ustawienia domeny, na konkretny katalog i możliwość wyjścia poza ten katalog z poziomu PHP

Finalnie wybrałem kei.pl. Wszystkie podane przez Ciebie kryteria są spełnione poza pierwszym.

Rozważ również ofertę lh.pl. Hostingowałem się u nich 4 lata i złego słowa nie powiem (odszedłem w sumie z przypadku :/). Warto zapytać mailowo co konkretnie mają w ofercie bo na stronie nie wszystko jest wypisane (PHP 5.2.5, MySQL 5.?.?, PostgreSQL 8.2). Istnieje możliwość (przynajmniej mi się udało - bez żadnego problemu) uzyskania dostępu przez shella - jest to bardzo przydatne szczególnie w przypadku aplikacji postawionej na Symfony (które również jest zainstalowane na serwerze ale w jakiejś starej wersji - 1.0.8 bodajże).
batman
Znalazłem firmę prohost.pl i okazuje się, że działa na jej serwerach od razu po skopiowaniu z localhosta. Cena zadowalająca, parametry również.
luki100011
Na home miałem błąd 500 jak korzystałem z redirect
Poszukałem na google i znalazłem takie rozwiązanie:
Kod
$this->_helper->Redirector->setUseAbsoluteUri(TRUE);
batman
To była jedna z pierwszych rzeczy jaką zrobiłem. Nie uśmiecha mi się jednak to, że wszystkie pliki są w jednym worze i wystarczy, że popełnię jakiś błąd i każdy uzyska dostęp do danych, których widzieć nie powinien. Zrezygnowałem z home na rzecz firmy, o której wcześniej wspomniałem. Brakuje mi tam shella, ale na chwilę obecną mi wystarczy.
sf
@batman: przecież tak jak napisał Cysiaczek wystarczy zabezpieczyć .htaccess i jest ok
batman
Cytat(sf @ 29.10.2008, 16:35:58 ) *
@batman: przecież tak jak napisał Cysiaczek wystarczy zabezpieczyć .htaccess i jest ok

Wiem, że jest ok, ale nie bardzo mi się widzi, by wszystko wrzucać do jednego katalogu i bawić się w htaccess. A co jeśli przez pomyłkę/zmęczenie/pospiech nie wrzucę htaccess do jakiegoś katalogu?
Podziękowałem home.pl i mam hosting w innej firmie.

EOT.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.