Już doszedłem do wniosku, że pliki będą na serwerze, czyli na dysku przypisanym w Apache jako document.root, więc pliki będzie można bez problemu odtwarzać i otwierać. Póki co to będzie tylko na jednym komputerze bez dostępu do żadnej sieci, internetu itp. ze względów bezpieczeństwa danych, wirusów itp. Ścieżka do pliku jest konieczna, bo te pliki nie będą tylko do słuchania, ale też do pracy montażowej w aplikacjach audio. Najlepiej gdyby dało się po wyszukaniu pliku (oprócz posłuchania i zobaczenia ścieżki jak się do pliku dostać) otworzyć folder, w którym plik się znajduje i to jeszcze zaznaczony - już w środowisku systemowym. Wtedy już zostałoby tylko przeciągnąć plik do programu montażowego...
Chociaż właściwie, jeśli będzie wyświetlona ścieżka (poddana małej edycji - dodana litera dysku z przodu) to wystarczy ją zaznaczyć i skopiować do okienka importu pliku audio w programie do montazu. Na macu jest o tyle dobrze, że nie trzeba grzebać w folderach tylko ścieżkę można wpisać od razu.
Znalazłem fajny skrypt, który wypisuje listę plików wraz z linkami do nich i zwraca ścieżkę do pliku w postaci zmiennej $kat. Jedyny mankament jest taki, że jak się wejdzie do jakiegos folderu to link do pliku już sie nie zgadza, bo nie ma zmiennej opisującej scieżkę bezwzględną poprzedzającej nazwę pliku $plik.
Kod
<!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.0 Transitional//EN">
<html>
<head>
<title>Lista plikow</title>
</head>
<body>
<?php
$kat = $_GET['katalog'];
if (empty($kat))
$kat = ".";
else
$kat = realpath($kat);
echo "Zawartosc katalogu : " . $kat . "<br>";
echo "<hr><br>";
$katalog = dir($kat);
while($plik = $katalog->read()){
if (is_dir($kat . "/" . $plik)) {
echo "<A HREF='kat.php?katalog=$kat/$plik'>[" . $plik . "]</A><BR>";
}
else
{
echo "<A HREF='" . $plik . "'>" . $plik . "</A><BR>";
}
}
$katalog->close();
?>
</body>
</html>
Ale jak trochę pomyślę to wymyślę... Teraz ide w kime. Pozdrawiam
Rozwiązałem zagadkę: Między liniki
Kod
$kat = $_GET['katalog'];
if (empty($kat))
wstawiłem
Kod
$sciezka = $kat;
A linie
Kod
echo "<A HREF='" . $plik . "'>" . $plik . "</A><BR>";
zamieniłem na
Kod
echo "<A HREF='".$sciezka."/".$plik."'>" . $plik . "</A><BR>";
Może się komuś przyda. Dobranoc.
Sorry. Nie przetestowałem tego w pełni. Jednak to nie takie proste. $sciezka zwraca rozne dziwne historie... które raz są ok a raz nie... wiec będzie to trzeba zrobić inaczej.