Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][HTML]Problem z odczytem pliku *.txt
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
simonX
mianowicie chodzi mi oto ze jak w ciele dokumentu wstawiam żeby mi odczytał dany plik i go wyświtlił to tego nie robi:
  1. <BODY>
  2. <?php
  3. $nazwa="plik.txt";
  4. $plik=fopen($nazwa,"r");
  5. $dane=fread($plik,filesize($nazwa));
  6. echo $dane;
  7. ?>
  8. </BODY>
l0ud
Nie widzę żadnych błędów. Upewnij się czy plik plik.txt jest w tym samym folderze co skrypt, oraz czy skrypt posiada uprawnienia do jego odczytu. Co to za serwer?

btw. można to zrobić prościej:
  1. <?php
  2. readfile('plik.txt');
  3. ?>
simonX
też nie działa może ktoś inny wie w wczym jest problem, albo zna jakis inny sposób na wypisanie danych?
emmagda
zobacz jakie atrybuty ma ten plik.txt, u mnie to główny powód nie działania. powinien działać jeśli ma -rw-r--r--

można też
include ("plik.txt")
simonX
Z includem probowalem juz wczesniej ale robilem to tak powyższy kod wklejałem do odzielnego pliku "read.php" i ten plik dopiero includowałem i też nic sad.gif
exa
Cytat(simonX @ 31.10.2008, 22:20:09 ) *
Z includem probowalem juz wczesniej ale robilem to tak powyższy kod wklejałem do odzielnego pliku "read.php" i ten plik dopiero includowałem i też nic sad.gif

Raczej niemożliwe, że nie dostałeś żadnego komunikatu błędu. Na początku kodu dodaj:
  1. <?php
  2. ?>
i wklej na stronie komunikat błędu, jaki otrzymasz.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.