Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Potrzebuję małe how to - "nie widzę" kodu w głowie
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
seba123
Witam serdecznie, jak w tytule tematu - nie mam pomysłu jak powinien wyglądać kod, za co się pierw zabrać, bo po prostu "nie umiem" smile.gif

Chciałbym, aby mój efekt pracy wyglądał następująco = odrazu zaznaczam, nie chodzi mi o integracje ze skryptem forum, bo to jest "pestka".

Jak widać na zrzucie ekranu, wszystko jest to ładnie posegregowane w tabelkach... Pierw na dni, później godziny, nazwa mapy, wielkość oraz długość... punkt startowy wygląda tak: mam folder z plikami nazwanymi
Kod
JAKAS_TAM_NAZWA-YYMMDDhhmm-mapa.zip
plików jest x ilość. I tyle, z tego ma powstać to co pokazałem na screenshocie, lecz po prostu nie wiem jak się do tego zabrać sad.gif

Na koniec przypominam: ja nie proszę o cały kod!, tylko opis w punkatach smile.gif
raptorx
no nie wiem ja przy dodawaniu plików zrobił skrypcik co by np. do bazy mysql zapisywał poszczególne informacje, gdzie by była kolumna dzuien miesiaca, miesiąc, rok .... a później sortował je wg. tego co chcess.

Pzodrawiam
seba123
O, coś o sortowaniu moglibyście napisać snitch.gif
piotrooo89
sortowanie? w mysql oder by + desc i asc tyle.
seba123
oO czyli widzę że muszę koniecznie na mysql opierać oO ogólnie to ma być automatyczne w 100% - co np. 20 minut pojawia się nowy plik i w spisie też on jest. A takto chyba crontaba będę musiał oO

Jeszcze pytanie, jak odczytać z nazwy plików odpowiednio parametry? data godzina to bezpośrednio przez $tablica[dana_pozycja] dam, a nazwa_mapy? To ma zmienną długość, myślę że można by było pobrać resztę pliku oraz odciąć z niego .zip, tylko jak to zrobić (nie chodzi mi o usunięcie rozszerzenia).
Moj_nick
Ja bym zrobił to tak:
W mysql utworzył tabelę z takimi polami:
id,
nazwa_mapy,
url_do_mapy,
data

a dodawać byś mógł przez jakiś prosty formularz.
wyswietlanie to tylko pobranie z bazy danych i odpowiednie umieszczenie ich w komórkach tabeli.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.