cafepl_com
5.11.2008, 13:30:49
Witam,
dzisiaj chciałbym Was prosić o poradę. Otóż, jestem w trakcie tworzenia własnego systemu zarządzania treścią i jedną z dodatkowych opcji będzie przeniesienie jakiejś kategorii, artykułów czy newsów do "kosza". Chodzi o to, by nie usuwać rekordu w tabeli od razu, tylko przenieść go do kosza, z którego będzie można z powrotem przywrócić w pierwotne miejsce.
Załóżmy, że jest sobie tabela z kategoriami. Moje pytanie brzmi: by stworzyć kosz, korzystniej będzie stworzyć dodatkową kolumnę w tej tabeli o nazwie "kosz" i gdy ktoś wybierze kategorię, którą chciałby przenieść do kosza, w tabeli pole "kosz" zamieni się na "1" - i wtedy pojawi się w koszu,
czy lepiej
stworzyć osobną bazę "kosz" i do niej w poszczególne tabele przyporządkować rekord z tabeli kategorie?
Które rozwiązane okaże się lepszym? Zależy mi, żeby później w bazie nie zapanował bałagan i żeby nie zajmowała ta opcja zbyt dużo wolnego miejsca.
Jeśli macie jakieś inne propozycje rozwiązania tego problemu, proszę pisać.
Proszę o pomoc.
vokiel
5.11.2008, 13:59:02
Szybciej będzie działał pomysł z kolumną.
Oddzielna tabela na kosz będzie bardziej logiczna jeśli chodzi o strukturę bazy.
Późniejsze operacje na aktualnych danych też będą łatwiejsze, bo nie będziesz musiał dodawać warunku kosz=0 (np chcąc zliczyć ilość artykułów).
Zastanów się natomiast jakie będziesz miał powiązania z danym artykułem. Czy np będą z nim powiązane obrazki, czy komentarze itd. Bo jeśli tak, i np usuniesz artykuł z tablicy, a do jego id będzie podpięty komentarz, poźniej przywrócisz artykuł to id zapisane z komentarzem już nie będzie pasowało do danego art (mam nadzieje, że nie zamotałem). Zatem np przenosząc taki art, czy news trzeba przenieść powiązane z nim elementy (dodatkowo zapisując który skąd).
cafepl_com
5.11.2008, 15:19:42
Póki co jestem za stworzeniem dodatkowej kolumny kosz. A dodatkowy warunek where kosz=0 nie będzie aż tak dużym problemem, zwłaszcza, że mam już napisaną klasę i tam po prostu dam na stałe ten warunek - nie będzie trzeba powtarzać za każdym razem. Dzięki dodatkowej kolumnie nie będzie także problemu z tymi elementami, np. obrazkami, o których bardzo słusznie wspomniałeś.
Dziękuję za odpowiedź, czekam na więcej propozycji.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.