Witam

Do tej pory nie znalazłem takiego wątku więc założyłem nowy. Mam do was pytanie, może ktoś się z tym już spotkał lub czytał.

Mam gotową aplikację napisaną z pomocą frameworka symfony. Pierwotnie działała na MySQL'u z użyciem modelu ORM opartym o biblioteki propel. No i wszystko było gicior. Ale teraz tak jak zamierzałem to zrobić od początku przyszła pora na przeniesienie tego na oracla. No i pojawił sie problem.

Być może sie domyślacie ze chodzi o schematy w oraclu. Póki cop znalazłem rozwiązanie żeby mozna było wygenerować w ogóle plik schema.yml bezpośrednio ze schematu, co niestety wymagało małej modyfikacji plików bazowych propela.

Niestety kiedy już wygenerowałem model, to on nie działa, ponieważ propel nie uwzględnia dodawania do nazwy tabeli nazwy schematu w którym ta tabela się znajduje. W związku z tym podczas próby chociażby wyciągniecia czegoś z bazy za pomocą wygenerowanych przez polecenie symfony propel-build-model klas, symfony wywala mi błąd że baza nie może wykonać zapytania. Oczywiście dlatego że nie jest określony schemat do którego ma się odnieść.

Wiem że najprostszym rozwiązaniem jest stworzenie konta użytkownika na oraclu które jako domyślną baze będzie miało ustawioną baze z której chce korzystać ale to tak naprawde nie rozwiązuje problemu, tylko jest tymczasową prowizorką.

Jeżeli ktoś posiada wiedze na ten temat, zapraszam do podzielenia się snitch.gif