Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] atrybuty katalogu i mkdir
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
emmagda
Drodzy Forumowicze. Czy może mi ktoś pomóc:
Mam na dysku katalog 'users', w którym znajdują się katalogi użytkowników. Taki katalog ma atrybuty 755. Czy można tak napisać polecenia tworzenia katalogu, aby przy rejestracji nowego użytkownika możliwe było aby przeglądarka tworzyła nowy katalog w katalogu 'users'? Teraz robię to pośrednio, poprzez katalog 'users_temp', któremu nadałam atrybuty 777, a potem przerzucam ręcznie. Bez '777' polecenie
  1. <?php
  2. mkdir("/users/new_user", 0755)
  3. ?>
nie działa.
marcio
Sproboj tak ale nie rozumiem zabardzo twojego problemu:
  1. <?php
  2. $umask = umask(0);
  3. mkdir("/users/new_user", 0755);
  4. umask($umask);
  5. ?>
emmagda
Dzięki, spróbuje. Chodziło mi o to, że ... no właśnie jestem zielona jeśli chodzi o atrybuty... Nie chcę katalogu 'users' w którym są przechowywane dane użytkowników pozostawiać z atrybutami '777', bo boję się, że ktoś (?) skądś (?) może się tam włamać i coś pokasować... A bez '777' ... nie pozwolone mi jest tworzyć katalogu... OK, wiem... ale w końcu to przedszkole.
Może właśnie o to chodziło - umask.
marcio
To poprostu stworz katalog users w jakims kliencie albo nawet total commander jedyne co to zaznacz zeby nie dawal chmodow 777 na podkatalogi i pliki i wtedy bedzie good bo teraz nie wiem jak php ustawia chmody czy tylko na sam katalog czy na jego zawartosc tez.
emmagda
No ale o to właśnie chodzi, żeby to strona internetowa sama tworzyła te katalogi. Automatycznie. Nie w kliencie. Dziennie dochodzi kilku nowych userów... i ja to muszę ciągle z 'users_temp' to 'users' kopiować...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.