Jestem nowym użytkownikiem tego forum - osobą zaczynającą przygodę z PHP. Jak narazie wszystko było ok do momentu kiedy chciałem stworzyć mini klienta FTP. Z wysyłaniem pliku nie ma problemu ale z pobieraniem mam dramatyczny problem. Mianowicie: kiedy łączę sie z ftp na innym komputerze niż serwer na którym stoi strona, plik który chce pobrać nie zapisuje się lokalnie na danym komputerze (jak powinno, tak zrozumiałem z opisu funkcji) a zapisuje się na serwerze. Z jakiego komputera chciałbym pobrać plik to on i tak zapisuje się na serwerze. Troszkę sie rozpisałem, może pokaże co wymodziłem:
<?php // ustaw podstawowe połączenie $conn_id = ftp_connect('jakis.pl'); $ftp_user_name = 'admin@niepodam.pl'; $ftp_user_pass= 'jakieshaslo'; $plik_lokalny= 'D:/fotki/fotka1.jpg'; $plik_zdalny= 'fotka1.jpg'; // zaloguj się nazwą użytkownika i hasłem $login_result = ftp_login($conn_id, $ftp_user_name, $ftp_user_pass); // sprawdź połączenie if ((!$conn_id) || (!$login_result)) { echo "Próbowano połączyć się do $ftp_server jako użytkownik" . $ftp_user_name; exit; } else { echo " ------------------>> \"; } // prześlij plik //$upload = ftp_put($conn_id, $plik_lokalny, $plik_zdalny, FTP_BINARY); //ściągnij plik $upload = ftp_get($conn_id, $plik_lokalny, $plik_zdalny, FTP_BINARY); // sprawdź stan operacji if (!$upload) { echo "Wstawienie pliku przez FTP się nie powiodło!"; } else { echo "Przesłano $plik_zdalny na $ftp_server jako $plik_lokalny"; } // zamknij strumień FTP ftp_close($conn_id); ?>
Może mi ktoś to wytłumaczyć dlaczego tak jest? [edit]Chyba ciężki wątek, chyba się nie dowiem dlaczego tak jest[/edit]