Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [zend] duży formularz podzielony na kilka stron
Forum PHP.pl > Forum > PHP > Frameworki
nieraczek
Mam duży formularz i chciałbym zrobić tak, że na kolejnych stronach będą wyświetlane jego części a nie że na jednej stronie cały formularz. Jak to zrobić ? Z jednego formularza zrobić kilka mniejszych formularzy i na każdej stronie wyświetlać taki jeden mały formularz ? Tylko, że chciałbym żeby po dojściu do końca wypełniania formularza wyświetlała się jedna strona, na której użytkownik będzie mógł zobaczyć wszystko co wpisał. A jak zrobię, że na każdej stronie będzie mały formularz to potem na końcowej stronie nie będę mógł wyświetlić przecież danych ze wszystkich formularzy, bo z jednej strony w kontrolerze w funkcji akcji żeby pobrać dane z formularza wystarczy użyć:
  1. <?php
  2. $dane = $this->getRequest()->getPost();
  3. ?>

A jak ja bedę mieć kilka formularzy na kilku stronach to jak z nich wszystkich pobrać dane ? Albo może w jakiś inny sposób zrobić taki formularz ?

Robiłem też tak, że na jednej stronie pokazywały się fragmenty formularza:
  1. <form method="post" action="......" >
  2.  
  3. <?
  4. if(isset($_POST['krok0']))  //jesli wcisnieto button 'krok0'
  5. {
  6. ?>
  7.  
  8. ....................
  9. <input type="submit" name="krok1" value="Dalej" />
  10. <?
  11. }
  12. ?>
  13.  
  14.  
  15. <?
  16. if(isset($_POST['krok1']))  //jesli wcisnieto button 'krok1'
  17. {
  18. ?>
  19.  
  20. ....................
  21. <input type="submit" name="krok2" value="Dalej" />
  22. <?
  23. }
  24. ?>
  25.  
  26.  
  27. itd.
  28. </form>

Jednak oczywiście dane pobrane
  1. <?php
  2. $dane = $this->getRequest()->getPost();
  3. ?>
obejmowały tylko dane z ostatniej, ostatnio wyświetlonej części wypełnionego formularza, a z dane z wcześniej wyświetlonych części formularza były usuwane.

To jaki sposób najlepiej zastosować żeby formularz był wyświetlany w częściach i żeby mozna było pobrać dane z całego formularza ze wszystkich pól i je potem wyświetlić na jednej stronie ?
batman
Nigdy nie robiłem w ZF wielostronicowych formularzy, ale pamiętam, że jest nawet taki dział w manualu - Multi-Page Forms. Dam sobie rękę uciąć, że znajdziesz tam wszystkie potrzebne informacje.
chlebik
Chyba Sabistik rowniez cos pisal na swoim blogu kiedys, ale domena nieczynna wiec nie ma jak sprawdzic. Generalnie byla masa tutoriali z okazji pojawienia sie Zend_Form na ten temat.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.