Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][MYSQL]FCKeditor i mysql
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Spawnm
Witam,

moje pytanie brzmi jak skonfigurować FCKeditor aby zapisywał treść w tabeli mysql , to samo dotyczy odczytu danych.
mile widziane jakieś linki pomocnicze smile.gif

Szukałem w google ale nie znalazłem ...
erix
A się zapisuje dane z formularzy? snitch.gif Dane zapisywane są tak samo, jak ze zwykłego formularza; FCKeditor, to tak jakby "nakładka" na <textarea />.
Spawnm
który plik (folder/nazwa) obsługuje zapis i pobieranie danych ?
erix
A który masz ustawiony w action dla formularza? snitch.gif Obsługuj dane identycznie, jakby FCKEditora nie było.
_olo_1984
Spawnm, tak jak kolega wyżej, FCKeditor czy Tinymce to tylko nakładki na pole textarea, można je skonfigurować i ostylować oczywiście tak, by najwierniej pokazywały treść (łącznie z obrazkami itp) ale nie mają opcji zapisu/odczytu z bazy danych. Formularz zostawiasz ten sam co używałeś go wcześniej. Z tego co mi wiadomo to mają chyba opcję uploadu plików na serwer, ale nie dam sobie palca uciąć za to
pozdr
nitek
FCKEditor bez problemu może uploadować pliki na serw, wystarczy go odpowiednio skonfigurować.
Przystosowałem sobie go do dodawania komunikatów dla użytkowników. W wielkiem skrócie to wygląda tak jak czytasz wcześniej..
Mój wycinek pliku to dla formularza:

1. //wcześniej inne pola takie jak autor, czy data dodania itd.
  2.    Tytuł: <input type="text" name="tytul" value="<?php echo $tytul; ?>" size="50" class="inputtxt">
  3.    <br><br>
  4.  <?php
  5.  
  6.  if ($sValue=="")
  7.  $sValue = stripslashes( $_POST['FCKeditor1'] ) ;
  8.  
  9.  $oFCKeditor = new FCKeditor('FCKeditor1') ;
  10.  $oFCKeditor->BasePath = 'fckeditor/' ;
  11.  $oFCKeditor->Value = $sValue;
  12.  $oFCKeditor->Create() ;
  13.  
  14.   ?>
  15.    <br>
  16.    <input type="submit" value="Zapisz" name="zapisz">
  17.  </form>

a kod odpowiedzialny za insert:

1. <?php
  2. $sValue = str_replace("'","\"",$_POST['FCKeditor1']) ;
  3.  
  4. if ($_GET[action]=="insert") // --------- NOWY ----------
  5. {
  6. $sql="insert into komunikaty (data, autor, tytul, tresc, archiwalny) values ('$data', '$autor', '$tytul', '$sValue', 0)";
  7. ibase_query($sql);
  8. }
  9. ?>

oczywiście okroiłem całość do najważniejszych tylko rzeczy winksmiley.jpg
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.