Od kilku dni studiuje ZF i jak na razie ze słabym skutkiem. Jednak to zagadnienie męczy mnie najbardziej. Zrobiłem galerie + paginacja - to działa. Teraz żeby łatwiej wyjaśnić Wam w czym jest problem opisze jak działa do teraz galeria. Na stronie /gallery/ są linki do podgalerii
Strony:
[ galeria 1 ][ galeria 2 ][ galeria 2 ][ galeria 3 ][ galeria 4 ]
Strony:
Całość wyświetlane jest dzięki funkcji:
<?php function indexAction() { $this->view->title = "Galeria"; $db = Zend_Registry::get('db'); $db->setFetchMode(Zend_Db::FETCH_OBJ); //paginacja $select = $db->select() $contains = $db->fetchOne($select); Zend_Loader::loadClass('Zend_Filter_StripTags'); $f = new Zend_Filter_StripTags(); $page = $f->filter($this->_request->getParam('page')); $paginator = new My_Paginator_Paginator(); $paging = $paginator->pagingGal($contains, $page); $this->view->pagingGal = $paging['paging']; $select = $db->select() ->order('id ASC') ->limit($paging['limitup'], $paging['limitdown']); $this->view->result = $db->fetchAll($select); ?>
Teraz chciałbym dodać losowo wybrany obrazek z danej galerii i wstawić go jako link do galerii:
<?php //losowo wybrany obrazek przy galerii $select1 = $db->select() ->where('galleryid = 1') ->order(new Zend_Db_Expr('RAND()')) ->limit(1); $this->view->result1 = $db->fetchRow($select1); ?>
Jak widać na sztywno wpisałem galleryid.
Problemem dla mnie jest wstawienie tam ID galerii by pobierał obrazki tylko z gallerid danej galerii. Czyli:
Strony:
[losowy obrazek z galerii ID1][losowy obrazek z galerii ID2]
[ link galeria 1 ].......................[ link galeria 2 ].....................
Strony:
Z góry dziękuje za wszystkie pomocne posty.