Dane miałem 3 opcje (wybierane z pola select) zdefiniowane w samym skrypcie..
Mój problem polega na tym, że nie wiem w jaki sposób mogę wyciągać dane z bazy danych ale na takiej zasadzie:
W bazie danych dodaje rekordy z nr id.. i teraz chodzi mnie o to, żeby w formularzu można było sobie wybrać z pola select nr id z tabeli bazy danych ale zeby tych numerów ciągle przybywało w zależności od tego ile jest nr id w bazie
np.
mam w bazie 2 rekordy
id 1 .....
id 2 .....
no więc moge z pola select wybrać sobie 1 lub 2
chodzi o to, że teraz jak dodam do bazy trzeci rekord, to
id 1 .....
id 2 .....
id 3 .....
i wówczas mógłbym wybrać z pola select 1, 2 lub 3
<?php <div> <label for="warzywa">warzywa:</label> <select name="warzywa"> <option value=0>-- -- -- wybierz -- -- -- </option> <option value="1">marchewka</option> <option value="2">cebula</option> <option value="3">burak</option> <option value="4">ogórek</option> <option value="5">seler</option> </select> </div> ?>
<?php <div> <label for="warzywa">warzywa:</label> <select name="warzywa">'; $value = $dane['warzywa']; $array = array("","marchewka","cebula","burak","ogórek","seler"); $end = count($array); for($i=0; $i<$end;$i++){ if($value != $i){ echo '<option value="'.$i.'">'.$array[$i].'</option>'; } else{ echo '<option value="'.$i.'" selected="selected">'.$array[$i].'</option>; } } </select> </div> ?>
wiem, że troszkę zagmatwałem ale będę wdzięczny za pomoc.....