Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Lista klajów z bazy danych
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
robos85
Mam w bazie zapisane miasta i chcę teraz zrobić ich alfabetyczne wypisanie w grupach.
Miasta na odpowiednią literę będą wypisywane w odpowiednim divie dla danej litery.

Jak do tego najlepiej podejść? pobrać z bazy listę miast i jak to później obrobić, żeby były grupowane + nazwy na polskie znaki grupowane do liter bez "ogonków" ?
vokiel
Z sortowaniem może być problem z polskimi znakami, nie posortuje Ci poprawnie jak masz np L, Ł, Z, to 'Ł' wcale nie będzie po L tylko po z. Jest na to sposób, zamiana: Ł => L1, wtedy powinien posortować odpowiednio (a jak nie L1 to np LZ1).
Następnie wyświetlając zamienić spowrotem LZ1=>Ł.

Możesz w pętli przypisać pierwszą literę do zmiennej, i przy wypisywaniu sprawdzać czy się zmieniła, jeśli tak, to nowy div z nową literką.
Przy zmianie tych z polskimi znakami tak jak pisałem wyżej, będziesz miał literki np ł razem z Ł, więc chyba tak może być smile.gif
erix
Cytat
Z sortowaniem może być problem z polskimi znakami, nie posortuje Ci poprawnie jak masz np L, Ł, Z, to 'Ł' wcale nie będzie po L tylko po z.

Po to się ustawia collation na utf8_polish_ci, a nie utf8_general_ci, żeby sortowało wg polskich literek. winksmiley.jpg
robos85
mogą się też tam znaleźć np z daszkami itp - będą tam również znaki międzynarodowe więc polskie nie do końca pasuje chyba ale z tym już sobie poradziłem.

Teraz muszę się zabrać za skrypt do sortowania tego i wyświetlania w SMARTY
vokiel
Sorry za OT
Cytat(erix @ 28.11.2008, 13:43:53 ) *
Po to się ustawia collation na utf8_polish_ci, a nie utf8_general_ci, żeby sortowało wg polskich literek. winksmiley.jpg

biggrin.gif biggrin.gif O kurde, tego nie wiedziałem! Dzięki wielkie!
Może znasz jeszcze jakieś ciekawostki, sprawdzone patenty, które warto poznać?
erix
http://nospor.pl/mysql-faq-n25.html ;]
robos85
ma ktoś pomysł jak napisać pętlę w php żeby segregowało + w smarty wyświetlanie spisu (w 1 rzędzie 2 litery)
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.