Zaczne od tego, ze przeczytalem o programowaniu obiektowym w php dwie ksiazki, kilka przegladnalem. Intensywnie szukalem w necie stron o OOP w php na tym forum tez szukalem jednak nie znalazlem odpowiedzi.
W kazdym tutorialu czy ksiazce pisza co to jest klasa, obiekt jak takie cos stworzyc, co to jest dziedziczenie itp. O tym juz czytalem i raczej zrozumialem. Jednak nigdzie nie ma konkretnych przykladow. Dlatego chcialbym sie Was spytac jakbyscie sie zabrali za takie trywialne zadanie.
Powiedzmy, ze mamy strone gdzie jest formularz o polach imie i naziwsko. Pod spodem maja sie wyswietlic po kolei imiona i nazwiska wszystkich osob ktore sa wpisane w baze danych (taka lista ludzi).
Rozwiazanie widze tak:
mam dwie klasy jedna odpowiedzialna za polaczenie z baza danych i wykonywanie na niej zapytan. Druga ktora rerezentuje osoby. Kiedy wysylam formularz powstaje nowy obiekt "osoba", ktory w konstruktorze przyjmuje argumenty $imie i $nazwisko przekazuje dane drugiemu obiektowi "baza" aby ten wpisal czlowieka do bazy. Ok, udaje sie.
Problem mam z tym, ze nie wiem jak wypisac wszystkich uzytkownikow ktorzy znajduja sie w bazie.
Przeciez jezeli bede chcial np. stworzyc obiekt "osoba" aby wywolac metode getName() (ktora np. zwraca mi imie osoby) to wyswietli sie blad, ze w konstruktorze nie podalem parametrow. No bo w sumie nie wiem do jakies konkternej osoby ten obiekt ma sie odwolac. Mam stworzyc obiekt z byle jakimi argumentmami i podem wywolac getName(), to takie glupie jest. A moze stworzyc jakas nowa klase, ktora wypisze mi tych uzytkownikow? Ale to tez mnie nie przekonuje.
Prosze Was dajcie mi jakas odpowiedz, rozwiazanie.
Bardzo chcialbym to w koncu pojac.
Pozdrawiam!