Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Drobne uwagi
Forum PHP.pl > Inne > Opinie, ogłoszenia, pytania > Forum
marlowe
Witam,
jeśli można mam parę drobnych uwag/propozycji dot. forum:
- wydaje mi się, że dobrym pomysłem mogłoby być wprowadzenie funkcji, która dla niezarejestrowanych (ew. dla wszystkich) użytkowników przy tworzeniu nowego wątku u góry strona pokazywała czerwony napis (podobny do tego "Jeśli któraś odpowiedź pomogła Ci...") z informacją by najpierw zapoznać się z regulaminem (dla tych, którym nawet tego nie będzie się chciało zrobić) i by tytułować wątki zgodnie z zasadami. Drobna rzecz a może zminimalizowałaby liczbę zamykanych postów pt. "Pomocy";
- zupełnie nie wiem czy istnieje taka możliwość techniczna ale dobrze by było gdyby zrobić stronkę na wypadek awarii/reinstalacji serwera forum- krótka informacja "Przykro nam ale z powodu... strona nie działa w tym momencie" byłaby na pewno dobrym rozwiązaniem;
- wydaje mi się, że przydatna mogłaby być (i znów nie wiem czy to możliwe) opcja w "Szukaj" przeszukiwania wyłącznie tematów wiadomości (wpisując np. DTD otrzymuję listę postów nie do końca a propos, gdybym mógł szukać tylko tematy wiadomości- efekt byłby zapewne bardziej precyzyjny);
- prawdę mówiąc trochę to dziwne, że na samej góry strony widnieje ikonka "DEV", która jest linkiem... donikąd;
Mam nadzieję, że nikt nie uzna ww. komentarzy za moje "narzekanie"- to po prostu uwagi, które nasunęły mi się podczas przeglądania php.pl No a nie chciałoby mi się tego pisać gdyby nie fakt, że bardzo polubiłem to forum :-)
Pozdrawiam
Bartek
scanner
Ikonka dev: Z powodu przenosin na nowy serwer i reorganizacji tegoż, chwiolowo utraciliśmy dostęp do ftp - ikonka powinna przenosic na adres http://dev.php.pl i tak sie stanie za kilka dni.

O linkowaniu do regulaminu juz mówiliśmy setki razy. To by nic nie dało- jak komuś nie wtłoczysz regulaminu do łowy pod ciśnieniem, to się nie nauczy.

"Opcja w szukaj" - niedługoi ruszy nowa wyszukiwarka (by spenalzo) - tam juz chyba taka opcja jest, a jak nie, to się ja doda.
Bakus
Nie wiem, czy mnie Spen nie zabije, ale co do wyszukiwania konkretnych części postów masz do wyboru:
Cytat
Szukaj w treści posta
Szukaj w treści i temacie posta
Szukaj w treści, temacie posta i temacie topicu

To w zupełności wystarcza...
Bora
jest :
Kod
Szukaj w treści posta

a idealnym rozwiązaniem byłoby :

Kod
Szukaj w temacie

Szukaj w treści posta

Przy 10k tematów obecne opcja zawsze przszukują między innymi teść, co powoduje wiele wyników wyszukiwania , sposród których trudno znależć to co nas interesuje.
Bakus
Tak się składa, iż z racji pisania arta dla php.pl udało mi się dostać adres testowej wersji wyszukiwarki i muszę przyznać, że wyniki są bardzo satysfakcjonujące...
spenalzo
W mojej wyszukiwarce może nie ma opcji szukania tylko w temacie, ale jeżeli w temacie znajduje się dokładnie taki ciąg jak wpisany to dany temat dostaje tyle punktów, że od razu wyjeżdza na samą górę.
marlowe
Hmm.. zaczynam wątpić w swój wzrok bo wpatruję się i wpatruję i mimo to w http://forum.php.pl/search.php widzę tylko "Przeszukaj ostatnie: Przeszukaj tytuł i tekst wiadomości | Przeszukaj tylko tekst wiadomości ".
Co do reszty to wszystko już wiem. Dzięki za odpowiedzi :-)
Pozdrawiam
Bartek
---dodane---
Źle zrozumiałem wypowiedź Bakusa ("Nie wiem, czy mnie Spen nie zabije, ale co do wyszukiwania konkretnych części postów masz do wyboru:")- myślałem, że chodzi już o obecną wyszukiwarkę. Anyway
Bakus
Ufff... spen mnie nie zabił... Jeszcze winksmiley.jpg

Co do http://forum.php.pl/search.php - to jest orginalna wyszukiwarka z phpBB, a Spenalzo pisze zupełnie nową i bardziej zaawansowaną wersję wyszukiwarki, ale jak na razie jest ona dostępna tylko dla wybranych...

Poczekaj trochę, a doczekasz się wyników wyszukiwania przez to cudo...
spenalzo
Wyszukiwarka czeka.
Czekam także ja na opinie co ulepszyć (i sie nie moge za bardzo doczekać) - ogólnie jakoś taką obojętność zauważyłem w tej sprawie. Ja zrobiłem swoje, reszta należy do Was...

Aha! Żeby wyszukać coś trzeba będzie wysłać smsa o treści "php-xx" (xx to numer z wyszukiwarki) pod numer 7984 biggrin.gif tongue.gif biggrin.gif
kubatron
Spenalzo: mozna gdzieś nabyć twojego autorstwa wyszukiwarke tongue.gif
BzikOS
Cytat

Tylko w dobrych sklepach muzycznych laugh.gif

Nie mogłem się powstrzymać.
spenalzo
Cytat

Zobacz na Kazaa, jakby nie działało to wyśle Ci CDKeya.
kubatron
Cytat
Cytat

Zobacz na Kazaa, jakby nie działało to wyśle Ci CDKeya.

Ale wy jesteście nawet się zapytać niemożna bo odrazu.............. :cry:
spenalzo
Cytat
Ale wy jesteście nawet się zapytać niemożna bo odrazu.............. :cry:

OK. CDKeya dostaniesz gratis.
wassago
tylko, pytanie czy kubatron ma na tyle zajefajnego kompa aby mu skrypt dzialal.. min. GF5FX, Super6button neuron/marble Mouse i kolorowy monitor!!
spenalzo
Kolorowy? A co to? Jakaś byle wyszukiwarka? Za kogo Ty mnie masz?
To ma być 52 calowy ekran plazmowy w rozdzielczosci 5235x3455 pikseli i 128 tryliardach kolorów!!!
biggrin.gif
Bakus
Wy tu GG, a wyszukiwarka ma spore problemy z polskimi czcionkami...
SPEN DO ROBOTY!
(duże litery celowe!)
kubatron
Zauwazyłem że od czasu jakiegoś wszyscy sie tak uwzieliście na mnie jak pies kota :cry:
scanner
Eee... Coś ty.. To jest tak jak z Rowanem Atkinsonem.. Facet jest dobry w tym co robi.. Pomysl, ze dla nas jestes kims tak samo dobrym.

A na poważnie. Niestety, ale o ile na PW nawet ja potrafiłem się bezproblemowo z Tobą dogadać, o tyle na forum jest kilka osób (niestety, często wpadasz w to towarzystwo), które nie wiem, czy z pośpiechu, czy z innego powodu czasami potrafią palnąc takie głupstwo, że pysk się sam w formę banana wykręca...
Nie chodzi o to co robisz czy mówisz, tylko jak to robisz.
Ehh.. nie odbierz tego jako złośliwość. To zwykłe wyjaśnienie sytuacji.
Cytat
- Serio?
- Serio, serio...
spenalzo
Cytat
Wy tu GG, a wyszukiwarka ma spore problemy z polskimi czcionkami...
SPEN DO ROBOTY!

Wyszukiwarka nie ma problemów z polskimi znakami, tylko sie nie wyświetlają przy wyborze kryteriów szukania, bo nie zostały dobrze zakodowane (winny - Crimson Editor tongue.gif).
A Ty co? Kierownik? Jak bede miał czas to sie zajme, bo ejst prawie skończona.
Poza tym, może byś coś sam zrobił a nie tylko narzekał?
kubatron
No ale panowie bez przesady już niejest tak jakbyło wcześniej jest innaczej.
Chyba że to przez to że o pannie cały czas myśle i dlatego taki jestem rolleyes.gif
Bakus
Nie Spen...Za wysoko mnie oceniasz winksmiley.jpg

A tak na serio, to wystarczy poprawić nagłówki...
(sekcaj META w HTMLu i herader w php dla gwarancji...)
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.