Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] Parkowanie Subdomen
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
b_chmura
Witam
Czy jest możliwość stworzenia serwisu a raczej opcji która umożliwi parkowanie subdomeny pod adres DNS?

Chyba zrozumiecie co mi chodzi po głowie...
memory
domene masz na dns "x" a chcesz zaparkowac subdomene na "y"? Jezeli tak dodac do Podstrefy : DNS i subdomene.

Jezeli chcesz tylko dodac subdomene do DNS gdzie masz domene uzyj Rekordu A
b_chmura
chyba mniej więcej coś w tym stylu...

powiedzmy, że chcę otworzyć serwis oferujący zakładanie subdomen które dla użytkowników będą funkcjonować jak normalne domeny. Jest to możliwe?

Można założyć subdomene (np. jak example.com.pl) żeby nie była ona przekierowaniem czy otwierającą stronę ramką...

Edit: Czy potrafi ktoś odpowiedzieć na mój problem? smile.gif
redelek
Cytat(b_chmura @ 11.12.2008, 16:00:28 ) *
chyba mniej więcej coś w tym stylu...

powiedzmy, że chcę otworzyć serwis oferujący zakładanie subdomen które dla użytkowników będą funkcjonować jak normalne domeny. Jest to możliwe?

Można założyć subdomene (np. jak example.com.pl) żeby nie była ona przekierowaniem czy otwierającą stronę ramką...

Edit: Czy potrafi ktoś odpowiedzieć na mój problem? smile.gif

Nie subdomena musi mieć część towjej domeny nie może istnieć sama czyli

DOMENA
onet.pl

Subdomena
jasiek.onet.pl
daniel.onet.pl

W subdomenie musi być zawarta domena inaczej nie zadziała.

żeby nie była ona przekierowaniem czy otwierającą stronę ramką

Tu przyznam się bez bicia , że nie wiem o co ci chodzi. Jeśli ustawisz domenę na swój serwer, a Panu X dasz subdomenę na inny serwer to żadnych ramek nie będzie ani reklam chyba , że ty jako właściciel domeny ustawisz to na swoim serwerku.
Tak właśnie robią duże portale, dostajesz subdomenę ale masz wyskakujące reklamy ( na tych sub domenach ), na tym się zarabia.

O tak to wygląda moim zdanie

Pozdrawiam
Redelk
b_chmura
o o o dobrze jest. Tylko teraz jak Panu X subdomene podpiąć pod przez niego podany adres DNS?
redelek
Cytat(b_chmura @ 11.12.2008, 16:28:19 ) *
o o o dobrze jest. Tylko teraz jak Panu X subdomene podpiąć pod przez niego podany adres DNS?

Jaki DNS adres IP Pan X musi Ci podać adres IP swojego swerwera i ty robisz w swoim DNS

PanX IN A IP( adres IP Pana X )

Pan X wpisując www.janek.domena.net odpyta Twój serwer DNS, a on poda mu gdzie ma się udać i po sprawie smile.gif

Redelek

P.S. Zapraszam na forum http://forum.dug.net.pl/ bo tu jest programowanie w PHP
memory
Tak jak wczesniej pisalem:

Kod
$ORIGIN domena.pl.
            IN        NS        DNS1.
            IN        NS        DNS2.

blog            IN    NS                ns2.pana.pl.
blog            IN    NS                ns1.pana.pl.

w Podstrefa dodajesz subdomene oraz IP DNS.

Oczywiscie na tych innych dns musi byc przypisana domena do Rekordu (A) blog.domena.pl

Kod
DNS subdomeny

$ORIGIN

blog.domena.pl.            IN    A                85.255.240.XXX
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.