Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] sprawdzanie użytkownika
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
obelix94
Potrzebuję stworzyć funkcje która sprawdzi czy dane ip/komputer/osoba brała już udział w ankiecie. Musi być to proste rozwiązanie i bez używania mysql. Proszę o pomysł.
Darti
zapisuj do pliku te dane w formacie, jaki sam wymysliłeś (.../.../...)
poźniej wczytujesz dane do tablicy, explode i array_search
obelix94
Cytat(obelix94 @ 10.12.2008, 18:36:54 ) *
Potrzebuję stworzyć funkcje która sprawdzi czy dane ip/komputer/osoba brała już udział w ankiecie.

Samą ankietę mam już zrobioną (podobnie jak podałeś). Chodzi mi o to żeby dana osoba nie brała udziału w ankiecie. Tą daną osobą ma być osoba, która brała już udział w ankiecie. Rodzaj, takiej, takiej... sondy.
wookieb
Cytat(obelix94 @ 10.12.2008, 18:55:44 ) *
Samą ankietę mam już zrobioną (podobnie jak podałeś). Chodzi mi o to żeby dana osoba nie brała udziału w ankiecie.

To czytaj jego posta do skutku bo powiedział ci co masz zrobic.
obelix94
On podał jak zrobić taką ankietę. A nie sprawdzanie. Myślałem coś o ciasteczkach albo o ip, ale jak takie coś działa.

1. <form action="przetworz.php" method="post"></form>

W powyższym kodzie wpisałem action="przetworz.php". Wywoła to osobną stronę. Przy mojej stronie zbudowanej na indexie, takie działanie jest niedopuszczalne. Potrzebuję załadować, skypt do indexu, aby wykonał go bez wychodzenia z indexu. Jak takie coś zrobić?
decha-design
  1. <form action="index.php" method="post"><input type="submit" value="wyślij" name="ok" /></form>

index.php:
  1. <?php
  2. if (!empty($_POST['ok']) { jakaś instrukcja }
  3. ?>

na przykład tak?
obelix94
haha.gif  takie proste! nie wpadłem na to...  mad.gif

a teraz te ciasteczka, cos tam było set_cookie czy jakoś tak, ale nie moge dokładnie znaleźć opisanego tego

jakas instrukcja = kod skryptu, tak?
obelix94
dobre...dzięki

A czy, "jakas instrukcja" to inaczej "tresc kodu"

1. <?php
  2. //sprawdzenie czy bral juz udzial
  3. if (isset($_COOKIE[obecny])){
  4. echo('<font color="red">GŁOSOWAŁEŚ!</font>');
  5. }
  6. else {
  7. setcookie("obecny","byl",time() + 60 * 60 * 24 * 30); // 60s razy 60 minut razy 24h razy 30 dni
  8. //tresc skryptu
  9. }
  10. ?>
maniekl2
Tylko chyba wiesz że ciasteczka to prawie żadne zabezpieczenie? Bo każdy może sobie je usunąć.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.