Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] Problem z formularzem - pole checkbox
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
martinipl
Witam

Mam problem z formularzem. Otóż załóżmy że mam takie coś w formularzu:

Fragment formularza:
Kod
<BR>          <input type="checkbox" name="system[]" value="Windows 3.11" />Windows 3.11<br/><BR>          <input type="checkbox" name="system[]" value="Windows 95" />Windows 95<br/><BR>          <input type="checkbox" name="system[]" value="Windows 98" />Windows 98<br/><BR>          <input type="checkbox" name="system[]" value="Windows ME" />Windows ME<br/><BR>          <input type="checkbox" name="system[]" value="Windows 2000" />Windows 2000<br/><BR>          <input type="checkbox" name="system[]" value="Windows XP" />Windows XP<br/><BR>          <input type="checkbox" name="system[]" value="Windows Vista" />Windows Vista<br/><BR>

Fragment pliku wyslij.php:

Kod
<BR><b><div align="left">Rodzaj systemu:</div></b></font><BR>
<BR><b><div align="left">'.$system[0].', '.$system[1].', '.$system[2].', '.$system[3].', '.$system[4].', '.$system[4]., '.$system[5].', '.$system[6].''</div></b></font></td></tr><BR>

Problem polega na tym że jak formularz zostanie wysłany z zaznaczoną opcją przykładowo pierwszą i ostatnią to w mailu mam:

Kod
<BR>Rodzaj systemu:<BR>Windows 3.11</P> <P> </P> <P> </P> <P><BR>Windows Vista<BR>

Jak przerobić formularz by nie było tych pustych pól pomiędzy opcjami wyboru tak jak w powyższym przykładzie. Bo jeśli są zaznaczone wszystkie pola to odstępów nie ma

Proszę o pomoc bo zależy mi na tym
erix
Sprawdzaj przez empty" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual, czy pole istnieje.
martinipl
A mógłbyś mi to pokazać w moim przykładzie jak to zastosować bo ja nie bardzo rozumiem. Będę bardzo wdzięczny za pomoc.

Pozdrawiam
Pilsener
Nie prościej zrobić pętlę?
  1. <?php
  2. foreach($checkboxy as $systemy){
  3. echo '<p>'.$systemy.'</p>';
  4. }
  5. ?>

Edit: Albo jeszcze prościej, złączyć tablicę joinem:

1. <?php
  2. echo join(", ",$checkboxy);
  3. ?>
martinipl
Ok. Ale jak to zastosować w pliku wyslij.php aby wysłało mi wartości zaznaczonych checkbox'ów
Pilsener
  1. <?php
  2. $tresc = join(", ",$checkboxy);
  3. ?>
- normalnie, robisz taką linijkę z kodem w pliku PHP, a potem podstawiasz zmienną treść do maila, zamiast tych system1, system2 etc. I proponuję liznąć jakiś kurs HTML, bo ten kod jest tragiczny.
martinipl
Dzięki serdeczne smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.