Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][mod_rewrite] bledne przepisywanie
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
zakaru
Witam,
problem polega na przepisywaniu numeru stron.
Mam taki oto kod w mod_rewrite:
  1. RewriteRule article/strona/([1-9])/$ index.php?page=article&action=strona&strona=$1
  2. RewriteRule article/strona/([1-9])$ index.php?page=article&action=strona&strona=$1

problem polega na tym, ze wszystko dziala tylko gdy zmienna strona ma wartosc 1... gdy ma wartosc wieksza od 1 pisze, ze nie ma takiej strony. nie rozumiem za bardzo dlaczego?

dodatkowo mam pytanie, czy jezeli $strona bedzie miala wartosc wieksza od 9 to linki tez beda poprawnie przepisywane?
pozdrawiam!
erix
Sprawdzałem u siebie i regułki są prawidłowo przepisywane.
zakaru
hm... a u mnie ni w zab nie chce dzialac. Sytuacja wyglada tak, ze dla wartosci $strona rownej 1 wszystko sie przepisuje, ale gdy wartosc jest wieksza to wywala, ze nie ma takiej strony...
erix
Daj var_dump" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual na $_GET w skrypcie i zobacz, czy wszystko w porządku.

Podejrzewam, że coś mogłeś pokisić właśnie w nim, a nie w regułce.
zakaru
okej... masz racje tongue.gif
w przekazywaniu zmiennej byl blad winksmiley.jpg

zadaje w sumie jeszcze raz to pytanie:
dodatkowo mam pytanie, czy jezeli $strona bedzie miala wartosc wieksza od 9 to linki tez beda poprawnie przepisywane?
hiszpanespaniol
na to drugie pytanie odpowiedź uzyskasz szybciej sprawdzając samemu u siebie smile.gif

myślę, że dla optymalizacji mógłbyś dać coś takiego:

1. <?php
  2. RewriteRule article/strona/([0-9]+)/?$ index.php?page=article&action=strona&strona=$1
  3. ?>

teraz jest obojętne, czy ktoś wpisze slash na końcu, czy nie wpisze (lub czy będzie w linku) - znak ?.

Dodatkowo cyfry w zmiennej mogą występować wielokrotnie - znak +

Mógłbyś jeszcze przemyśleć sprawę ilości i rozpoznawania zmiennej z tablicy $_GET. Np spójrz na skrypt i zadaj mu/sobie pytanie, czy jeżeli action=strona, to czy page=article. Jeżeli tak, to nie musisz podawać zmiennej page (bo każdy artykuł wyświetla się jako page). Idąc dalej możliwe, że masz taką sytuację, że skoro przekazujesz np strona=12, to to znaczy że chcesz wyświetlić stronę/artykuł o numerze 12. Wtedy w gecie przekazujesz tylko wartość strony, bez konieczności podawania że to ma być article i strona. W takim przypadku reguła rewrite powinna być dodana inna i wyglądać mniej-więcej tak:

1. <?php
  2. RewriteRule ^strona_([0-9]+)/?$ index.php?strona=$1 [L]
  3. ?>

a generowany link coś na kształt: 

1. <a href="/strona_12" title="przeczytaj więcej o patentowaniu emotikon">;-) zostało opatentowane</a>

ta druga reguła przepisywania jest podana poglądowo, nie przepisuj dosłownie.

pozdrawiam.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.