Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: sortowanie kilkuwymiarowej tablicy
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Modest
Powiedzmy ze mam po kilka tablic $tablica[inex][punkty] i $tablica[index][nazwa], a wiec kazdy index w tablicy posiada osobno zapisana nazwe i punkty. Owe indexy chce posortowac tak, aby wartosci [punkty] byly w nich zapisane malejaco, ale tesh musza sie zmieniac wartosci [nazwa]. Tzn, ze jezeli po posortowaniu wartosc [punkty] powiedzmy z indexu 3 trafi na index 6, to wartosc [nazwa] musi rowniez spac z indexu 3 na 6.
steru
Cytat
Powiedzmy ze mam po kilka tablic $tablica[inex][punkty] i $tablica[index][nazwa], a wiec kazdy index w tablicy posiada osobno zapisana nazwe i punkty. Owe indexy chce posortowac tak, aby wartosci [punkty] byly w nich zapisane malejaco, ale tesh musza sie zmieniac wartosci [nazwa]. Tzn, ze jezeli po posortowaniu wartosc [punkty] powiedzmy z indexu 3 trafi na index 6, to wartosc [nazwa] musi rowniez spac z indexu 3 na 6.

array_multisort($tablica[index][punkty],$tablica[index][nazwa])

p.s.
odwiedzales juz strone http://www.php.net/manual/pl/ questionmark.gif
Modest
(tutaj) byloby napisane dlugie wyjasnienie mojego problemu, ale sobie z nim na szczescie poradzilem

zajrzalem do manuala, ale chodzilo mi o taka funkcjee:

Kod
array_multisort($kawalek[glosy], SORT_DESC, SORT_NUMERIC,

$kawalek[nazwa]);

tnx
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.