Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Agregowanie stringów
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > PostgreSQL
loch
Witam
Posiadam ciekawą sytuację... po stworzeniu widoku pomocniczego (który korzysta z ok. 17 innych pomocniczych widoków) niestety dane, które chciałbym, by były w jednym wierszu, mieszczą się w innym.

ID dane1 dane2 dane3
1 null tekst2 null
1 tekst1 null null
1 null null tekst3

Nigdy nie zajdzie sytuacja, by dla jednego id w tej samej kolumnie wystąpiły dane.
Jaka jest możliwość zagregowania stringów do siebie, by otrzymać wynik:

ID dane1 dane2 dane3
1 tekst1 tekst2 tekst3

Pozdrawiam
nevt
Cytat
Posiadam ciekawą sytuację...
Nigdy nie zajdzie sytuacja, by dla jednego id w tej samej kolumnie wystąpiły dane.

posiadasz źle zaprojektowaną bazę danych ...
sticker
Raczej tylko źle skontruowane zapytanie z widoków, ale jeśli jest dobrze i nie da sie nic z tym zrobić to napisz jaką bazę używasz? Da sie zrobić to o czym mówisz na 2 sposoby:
- wykorzystujesz procedure składowaną która przepakuje Ci dane do kursora w takiej postaci jak chcesz
- używasz w Oracle bądż MSSQL wbudowane funkcje które potrafią to zrobić - w tej sprawie pytaj google (google)
dr_bonzo
@sticker: patrz na dzial forum

@loch: moze pokaz tabele + SQLki od widokow + dane dla ktorych to sie sypie
loch
widok generuje dane w postaci takiej tabelki

ID ID_pom dane1 dane2 dane3
1 1 null tekst2 null
2 1 tekst1 null null
3 1 null null tekst3

tak jak pisałem już wcześniej dane do ostatecznego widoku zbierane są z kilku widoków a następnie łączone UNIONEM
nevt
nie rób ze mnie wała i pokaż gdzie wcześniej pisałeś...
Cytat
tak jak pisałem już wcześniej dane do ostatecznego widoku zbierane są z kilku widoków a następnie łączone UNIONEM

bo na pewno nie tym temacie...
napisz co i z jakich tabel wyciągasz, jaki wynik i po co chcesz otrzymać, pokaż ten swój UNION - wtedy znajdzie się rada... a tak co? wróżenie z fusów?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.