Witam
mam problem z pewnym zapytaniem
pewnie wielu z was juz pisalo podobne zapytanie bowiem tyczy sie ono bardzo prostego forum
chodzi o to ze zapytanie wyswietla mi wszystkie tematy z danej grupy oraz ostatni post w danym temacie (autora i date dodania). problem jest taki ze w postgres'ie wyswietla (powwtarza) mi dany temat tyle razy ile dany temat posiada postow. w mysql group by zalatwilo by sprawe ale tu niestety to nie pomaga gdyz baza wymusza grupowanie po wszystkich atrybutach w select. distinct rowniez nic nie daje.
ponizej zapytanie.
prosze o pomoc

1. SELECT forum_tematy.id_forum_tematy, forum_tematy.nazwa, forum_tematy.data_dodania, users.imie, users.nazwisko, wew.data_dodania_post, wew.imie_post, wew.nazwisko_post, wew.ilosc
  2. FROM users, forum_tematy
  3. LEFT JOIN ( SELECT forum_post.data_dodania AS data_dodania_post, forum_post.id_forum_tematy, users.imie AS imie_post, users.nazwisko AS nazwisko_post, wew2.ilosc
  4. FROM users, forum_post
  5. LEFT JOIN ( SELECT count(id_forum_post) AS ilosc, id_forum_tematy
  6. FROM forum_post GROUP BY id_forum_tematy
  7. )AS wew2 ON forum_post.id_forum_tematy=wew2.id_forum_tematy
  8. WHERE forum_post.id_users=users.id_users ORDER BY forum_post.data_dodania DESC )AS wew ON forum_tematy.id_forum_tematy=wew.id_forum_tematy
  9. WHERE forum_tematy.id_forum_grupy=10 AND forum_tematy.id_users=users.id_users
  10. ORDER BY wew.data_dodania_post DESC