Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: "Dziedziczenie" wartosci zmiennych
Forum PHP.pl > Forum > PHP > Object-oriented programming
blacktea
Witam serdecznie,

Na początku chciałbym poprosić szanownych forumowiczów o odrobinę wyrozumiałości, jeżeli przeoczyłem wątek odnoszący się do podobnego problemu.

Mój problem wygląda następująco:

Posiadam klasę "Controller", która inicjowana jest w pliku index.php i posiada dodatkowo parametr $array: $cos = new Controller($array), który ładowany jest z pliku _config.php. W klasie "Controller" posiadam funkcję, która wywołuje i inicjuje inne klasy (np. "Database"). Klasa "Controller" wyglada mniej wiecej tak:
CODE

<?

class Controller {

public $_sys = array();
public $_c = array();

public function __construct($array) {
$this->_sys = $array;
$this->LadujKlase('Database');
}
public function LadujKlase($klasa) {
require_once($this->_sys['rootdir'].'klasy/'.$klasa.'.php');
$this->_c[$klasa] = new $klasa();
}
}

?>

Klasa database wyglada nastepujaco:
CODE

<?

class Database extends Controller {

public function hello() {

print_r($this->_sys);

}

}

?>

Co zrobić, aby po wywołaniu funkcji hello() pojawiły się dane ze zmiennej publicznej _sys z klasy Controller?

Pozdrawiam i z góry dziękuję za udzielone odpowiedzi.
erix
Cytat
Na początku chciałbym poprosić szanownych forumowiczów o odrobinę wyrozumiałości, jeżeli przeoczyłem wątek odnoszący się do podobnego problemu.

bbCode też?

Cytat
Co zrobić, aby po wywołaniu funkcji hello() pojawiły się dane ze zmiennej publicznej _sys z klasy Controller?

Masz ewidentne błędy w kodzie. Poczytaj, jak się deklaruje funkcje, to wtedy porozmawiamy.
blacktea
To taki pseudokod pisany na szybko, dla jasnosci sytuacji, przepraszam za bledy bbcode tongue.gif
erix
Cytat
To taki pseudokod pisany na szybko

Pseudokod? Napisz poprawny kod i wtedy testuj, a nie oczekuj na gotowce.

Cytat
przepraszam za bledy bbcode

Wciąż nie poprawiłeś.
wrzasq
tak czy siak, juz sam zamysl tej konstrukcji jest o kant 4 liter rozbic i nie ma prawa zadzialac tak jak chcesz. nie wiem, czy probujes zpolaczyc wzorzec Factory z dziedziczeniem, ale to sa dwie zupelnie odrebne rzeczy. lepiej na serio poczytaj o tym jak sie nie tylko funkcje ale i cala inne skladnie PHP uzywa.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.