Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Codzienna kopia bazy danych, czym wykonywać?
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych
GigaDownload
Witajcie

Mam pytanie - chciałbym się zabezpieczyć przez jakimiś atakami, chociażby robić backup 1-2 razy dziennie. Jakim skryptem go wykonywać, by kopie były bezbłędne i dobrze się wgrywały w razie czego.

Oczywiście w grę wchodzą tylko darmowe rozwiązania, wykonywanie skryptu oczywiście cronem. Baza zaledwie parę megabajtów, hosting współdzielony, ale mocny (neteasy).

Pozdrawiam
erix
Cytat
Jakim skryptem go wykonywać, by kopie były bezbłędne i dobrze się wgrywały w razie czego.

A o mysqldump słyszałeś?
vokiel
Cron jak najbardziej, jeśli możesz to np:
  1. <?php
  2. system('mysqldump -h localhost -u LoginDoBazy -pHasloDoBazy NazwaBazy | gzip > /dump/dump.'.date("Y-m-d_H-i-s").'.sql.gz');
  3. ?>
GigaDownload
Kod
Warning: system() has been disabled for security reasons in /home/gigad/domains/gigadownload.net.pl/public_html/.../....php on line 2

erix - słyszałem, jednakże jestem ciemny w tworzeniu własnych komend i kodów. smile.gif
erix
Cytat
erix - słyszałem, jednakże jestem ciemny w tworzeniu własnych komend i kodów.

Wpisz sobie w google komendę, znajdziesz dziesiątki gotowców. Sam nie znam składni mysqldump na pamięć, ale programy konsolowe mają tę wyższość nad klikalnymi, że po wpisaniu /? albo --help jako parametr zawierają podstawową dokumentację dotyczącą użycia. winksmiley.jpg
GigaDownload
Kod
/usr/local/bin/mysqldump -u user -hasło nazwabazy > /home/gigad/domains/gigadownload.net.pl/nazwakatalogu/nazwapliku.`/bin/date +\%Y\%m\%d`

Takie coś jest poprawne?
erix
Sprawdź najpierw, czy mysqldump znajduje się w tamtej lokalizacji. Ale na moje oko, powinien działać ok.
GigaDownload
A jakieś rozwiązanie przez skrypt php? Może ktoś podać kod?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.