Witam
Wg mojego skromnego zdania pisanie stron to nie kwestia "optymalizacji" a znajomosci podstawowych zasad. Wiekszosc stron pisana jest na zasadzie "U mnie dziala to u innych tez...". Tzw. "Webmasterzy" nauczeni takim zwyczajem teraz maja wielkie problemy bo przyzwyczajeni do jedynej "slusznej" przegladarki i jej mozliwosci nie potrafia sie dostosowac (wiec podnosza alarm).
Nie chcialbym wywolywac tutaj flame war ale niestety IE nie oferuje juz (lub jeszcze) niczego czego nie moze zaoferowac Mozilla czy Opera. Oczywiscie ma on pare "ficzerow" nie obslugiwanych przez w/w ale nie jest to zaleta lecz wada (wiedza o tym ci ktorzy maja poinstalowane po kilkadziesiat dilerow, czy niejednokrotnie zwis przegladarki = zwis systemu).
Caly problem z M$ polega na tym iz w swej "dobroci" chce dac/wmusisc wszsytko - czyli z przegladarka (wbudowana w system) idzie nowy standard (w czasie gdy juz jeden istnieje), bedac czlonkiem W3C - nadal nie moze dostosowac sie do standardu (a to takie latwe: Autoupdate i po sprawie).
Glownym jednak problemem (wg mnie oczywiscie) jest zrobienie z IE kombajnu medialnego. Oczywiscie kazdy chce jak najlepiej pokazac/zobaczyc strony ale jak daleko mozna posunac sie w ingerencji przegladarki w system... M$ udostepnia wiele takich "ficzerow" zupelnie bez kontroli nad nimi - trudno pogodzic kombajn mogacy wszystko z bezpieczenstwem. Stad potem problemy zwyklych internautow siadajacych przed komputerem 2 razy w miesiacu...
Moze zaskocze pare osob ale to nie Bill Gates wymyslil Internet i to nie on wymyslil tez www.
Czas pokaze czy M$ pojdzie swoim czy naszym torem. (sadzac po wzroscie zainteresowania alternatywami raczej w nasza... ale kto to wie...).
Cytat
Przypuszczam, że Microsoft też znalazł by parę takich funkcji których inne przeglądarki nie mają. Dla przykładu np Mozilla 1.5 nie wiedziała co to znaczy <table height="100%">. O ile kojarzę to w wersji 1.6 już działa.
Niestety zadna wersja HTML nie obsluguje takiej mozliwosci - do tego sa style.
Pod podanym wyzej linkiem "101 rzeczy, które nie potrafi Twoje IE" jest paredziesiat naprawde dobrych powodow dla ktorych warto korzystac z Mozilli.
Ja osobiscie wole Mozille bo jest duuuuzo bezpieczniejsza od IE - nie lubie gdy program, z ktorego korzystam robi cos czego mu nie kazalem, a co wiecej robi to tak ze tego nie widze...
Ostatnio pokazalem koledze w firmie jeden z "ficzerow" IE - 20 minut pozniej juz mial Firebird'a...
Podsumowujac: wg mnie powinno sie pisac strony jak najbardziej "cross-browser'owe" - korzystajac z W3C jest to jak najbardziej mozliwe. Strona napisane wg W3C na 99% wyswietli sie dobrze w IE (ewentualne poprawki sa latwe i znikome) w druga strone juz nie jest tak rozowo...
<ironia>
Kiedys dla zabawy napisalem stronke Mozilla ONLY
http://son.quake2.org/test/teo/
- tez tak mozna
</ironia>
Pozdrawiam