Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: czy stosowanie frameworka będzie tu uzasadnione
Forum PHP.pl > Forum > PHP > Frameworki
aladin07
mam do wykonania dla potrzeb rodzinnego biznesu serwis ktory bedzie odpowiedzialny
za przedstawianie wynikow wyszukiwania według bardzo wielu roznych czesto laczonych
kryteriow - bo tez i sam produkt/oferta jest bardzo skomplikowany i zlozony

oczywiscie frontend bedzie dla klienta
same oferty beda codziennie aktualizowane z plikow xml pobieranych z firm zewnetrznych

tu pojawia sie pytanie bowiem nie mialem jeszcze okazji na zywym organizmie budowac
czegos takiego - ale w koncu zawsze musi byc ten pierwszy raz - czy faktycznie nie ma tu
sensu uzywac cms'a
wydaje mi sie ze byloby to tylko zbedne i ociezale narzedzie tym bardziej ze nie bedzie tam czegos
w stylu dodawania przez kogos artykulow czy innych rzeczy
glowne moduly pokazujace na stronie glownej wyniki pewnych zapytan do bazy danych beda z gory
zdefiniowane na sztywno i beda zalezec jedynie od naplywajacych danych w plikach xml

w zasadzie potrzebuje od Was forumowiczow jedynie utwierdzenia mnie w przekonaniu ze
dokladanie w tym wypadku cms'a tylko skomplikuje mi sprawe - tym bardziej ze z zadnym nie
mam odpowiednich doswiadczen
robiac sobie wszystko od A do Z w jakims frameworku ( celuje w kohane ktora juz znam troche
lub w cakePHP ktorego chetnie bym poznal ) bede mogl sobie w miare czysto okreslic cala
logike, wszystkie zapytania bazodanowe itp. ktore w przypadku cms'a tez by mnie nie ominely
podobnie jak zaprojektowanie strony graficznej z elementami jquery czy mootools, linki
seo friendly wydaje mi sieze takze latwiej bedzie mi zrobic bez zadnego cudowania wlasnie
przy uzyciu frameworka choc z tego co czytalem to wiele cms-ow juz to wspiera,
a kolejna rzecza ktora by tu przemawiala za frameworkiem jest to ze jesli w pewnym
momencie zabraknie mi jakis funkcjonalnosci to caly serwis moge doprojektowac nawet do
w pelni funkcjonalnego cms'a z mozliwoscia logowania uzytkownikow jak i edytorow jakis artykulow
ktorych poki co jak pisalem nie planuje ale jak to mowia nigdy nie mow nigdy

czy mam tu racje czy sie jednak w jakims punkcie myle?
LBO
Framework służy do "uszycia" aplikacji "na miarę".

Zadaj sobie teraz pytanie, czy tego potrzebujesz? Bo jeżeli istnieją sprawdzone rozwiązania udostępniające to czego konkretnie szukać, to czy jest sens robić od nowa?
aladin07
obecnie moja odpowiedz na takie pytanie wydaje sie brzemiec :
bede musial i tak po kims cos poprawiac/zmieniac pod swoje wymagania,
a do tego do konca nie bede wiedzial jak to cos dziala (taka juz moja natura
ze jesli w danym momencie nie potrzebuje jakiejs funkcjonalnosci to nie bede
jej poznawal dopoki mnie nie przycisnie:) ) - wydaje mi sie ze wiecej czasu
zajmie mi odnajdywanie sie w czims kodzie niz w swoim, ktory jak mi
sie wydaje przy uzyciu frameworka bedzie dla mnie bardziej przejrzysty
i zrozumialy bo od A do Z zaprojektowany i napisany przez siebie
takze caly czas tak mi sie wydaje ze jednak frameworkiem "uszyje" to
dla siebie, a gotowego cms'a musiałbym ciagle dopasowywac i pewnie
nigdy do konca nie bylbym w 100% zadowolony z jego dzialania
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.