Zacznę od tego, że znam html i css, ale w teorii tylko

przejrzałem kilka kursów html i css, znam ogólną zasadę tworzenia na divach, ale pomimo wielu prób nic nie wychodzi mi tak jakbym sobie tego życzył

Co do php - rozpoczynam dopiero naukę tego języka i nigdy wcześniej nie programowałem w żadnym innym środowisku. Również kursy dostępne w sieci przedstawiają głównie teorię, albo teorię i 1 przykład zastosowania danej funkcji, przez co bardzo trudno mi pojąć ten temat

Szukam osoby, która ma czas i mogłaby poprowadzić coś w rodzaju kursu tzn.
1. Wytłumacznie tworzenia stron na divach np. na konkretnych wzorach (podstawy i bardziej złożone szablony www)
2. Podstawy php :
- np. ktoś przygotowalby jakies zestawy zadań i na nich by po kolei przedstawiał poszczególne elementy
- dobrze byłoby gdyby istniała możliwość rozmowy przez skype, bo w przeciwnym razie pozostaje jakiś komunikator np. gg, ale to wydłuży cały proces
- oczywiście mam na myśli same podstawy, ale z informacjami, które wykorzystać można podczas tworzenia strony; np. coś w stylu [wyszukiwarka] i opis co trzeba zrobic zeby wyszukiwala ona informacje podane na stronie czyli podanie algorytmu do napisania skryptu np. utworz tabele a (wszystkie dane); wyszukuj w a; jak znajdzie to wyswietl [nazwa] itd.
Czy ktoś podejmie się tego zadania ? ja oczywiście wynagrodzę tę osobę - najlepiej jakby zainteresowane osoby przedstawiły swoją ofertę.
P.S. Nie jestem typem lenia, któremu nie chce się znaleźć informacji i chce dostać "gotowca". Interesuje mnie właśnie zrozumienie tematu divów i php (podstawy).
Z okazji nadchodzącego Nowego Roku życzę wszystkim Szczęśliwego Nowego Roku, spełnienie marzeń oraz samych sukcesów i dobrej zabawy w sylwestrową noc.
Dziękuje i pozdrawiam.