Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][MYSQL]Wyszukiwarka i problemy z IE
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
rosirosi
Witam....
Panowie mam takie pytanie... Przestawiam tutaj kod wyszukiwarki jaka mam na swojej stronie.... i powiem tak...
We wszystkich przegladarkach poza IE dziala pieknie ale co mnie dziwi to jest to ze czasami wpisze np. nazwe "bc" to znajdzie i jest ok a np. "pc" juz nie znajdzie chociaz znajduje sie w tej kolumnie w bazie... oczywiscie inne przegladarki wyszukuja ok
Czytalem ze to moze byc blad zwiazany z metda przesylania, ze musi byc GET i tak mam(przy POST wogole nie wyszukuje) i juz brakuje mi koncepcji- prosze o pomoc... ewentualnie poprosilbym o jakies wskazowki badz rozwiazanie stronicowania wyników wyszukiwania co 15 lub 30, ale ogolnie chodzi o sama zasade... Z gory dziekuje za pomoc bo juz nie spie przez to swinstwo 2 noc....

1. <?php
  2. mysql_connect ("localhost","root","bp5ampass");
  3. mysql_select_db ("ecommerce");
  4.  
  5.  
  6. $stan = $_GET['stan'];
  7. $znajdz = $_GET['znajdz'];
  8.  
  9. if($stan == 'szukaj') {
  10.    if(strlen($znajdz) == 0) {
  11.        echo 'Proszę coś wpisać';
  12.    }
  13.    else {
  14.        $zapytanie = "SELECT * FROM products where products_name like '%".$znajdz."%' or products_proddesc like '%".$znajdz."%'";
  15.        $wykonaj = mysql_query ($zapytanie) or die ('zapytanie:'.$zapytanie.'----blad:'.mysql_error());
  16.        $ilosc_wierszy = mysql_num_rows($wykonaj);
  17.  
  18.        if($ilosc_wierszy == 0) {
  19.            echo 'Nic nie znaleziono';
  20.        }
  21.        else {
  22.            while($wiersz=mysql_fetch_array ($wykonaj)) {
  23.                echo '<tr>   <br>
  24.                <td width="6%">'.$wiersz['products_name'].'</td>
  25.                <td width="18%">'.$wiersz['products_proddesc'].'</td>
  26.                </tr>';
  27.            }
  28.        }
  29.    }
  30. }
  31. else {
  32.    echo '<center><br><form method="get">
  33.    <input type="text" name="znajdz" size="20"><br>
  34.    <input type="submit" value="szukaj" name="stan"></form>
  35.    </center>';
  36. }
  37. ?>
Rafal Filipek
sam kod php jest ok i powinno dzialac. to że nie działa ci ten kod jak uzywasz POST jest logiczne z uwagi na 2 linijki kodu
  1. <?php
  2. $stan = $_GET['stan'];
  3. $znajdz = $_GET['znajdz'];
  4. ?>

nie chce mi sie wieżyć żeby to miało jakiś związek z IE... zrób sobie gdzieś
Kod
var_dump($_GET['znajdz']);
i zobacz czy jak wpiszesz w wyszukiwarce w ie i np. firefoxie to samo to bedziesz mial ten sam rezultat.
co do 'porcjowania' wynikow to polecam poczytac o LIMIT
rosirosi
kolego
w IE jest przy wyszukiwaniu "pci" jest:

string(3) "pci"

natomiast przy Mozilli jest

string(3) "pci"
PCI 43 Tranzystor mikro mocy
PCI 123 NPN

Ja czytalem o tym ze to moze byc dlatego ze jest metoda POST ale u mnie jest GET a i tak nie dziala i to tylko w IE

a jezeli chodzi o ten limit to jak to podczepic pod wyniki wyszukiwania, bo pod wyswietlanie z bazy danych to wiem ale przy wynikach przeszukiwania to juz nie koniecznie...
pinochet
Mam pytanie czy wyświetlasz poprawny html questionmark.gif przynajmniej tagi <html>, <body> i <table>
rosirosi
fakt nie bylo moze tych tagow za dobrze, ale poprawilem i nic z tego, to samo....

ale co bardzo dziwne mam np. w kolumnie w ktorej szukam rekord o nazwie "CX 80" i "PCI 123" i jak wpisze samo "CX" lub "80" to znajdzie mi ten rekord, a jak wpisze "CX 80" to juz nic... a natomiast jak wpisze 123 to pokaze mi rekord "PCI 123" ale jak wpisze samo PCI to juz nic... zglupiec idzie....
Of course we wszystkich inny przegladarkach typu Opera, Mozilla, Chrome jest oki.... Prosze o pomoc sad.gif

Rafał i pinochet dziekuje za zainteresowanie....
juz zdarzylem osiwiec i wogole i w koncu doszedlem do tego czemu tak sie dzieje...

zglupiec mozna---

wpisujac w polu do wpisywania wyszukiwanego przedmiotu, nie mozna naciskac entera (jak robilem rac do tej pory) tylko trzeba myszka kliknac button "szukaj" i działa smile.gif) ale debilizm to... w normalnych przegloadarkach mozna enter a w IE nie exclamation.gif!!!!!!!!!

zamykam temat, przyczyna glupia smile.gif Dzieki Pozdrowienia
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.