kilinho
4.01.2009, 10:25:39
Witam.
Mam do napisania aplikacje ktora bedzie drukowac etykiety razem z kodami kreskowymi. Chodzi o program do przesylek. Juz go napisalem w php (generowanie etykiet wraz kodami kreskowymi, zarzadzanie paczkami, klientami, historia przesylek itd), ale zostala jeszcze jedna rzecz. Sprawdzanie statusu paczki na stronie www.
Moje pytanie:
W jaki sposob wyslac dane na serwer (po przejechaniu etykiety czytnikiem kodow) aby byla mozliwosc sprawdzenia statusu
przesylki (np w jakim miejscu sie ona znajduje). Czy jest jakis program ktory wspomaga takie dzialanie: czyli czytnik -> program -> serwer. Najlepiej żeby te dane szly w XML.
Pozdrawiam serdecznie i czekam na odpowiedzi.
skowron-line
4.01.2009, 12:11:13
onChange ( dla pola input ) + Ajax lub PHP do wyboru.
wrzasq
4.01.2009, 13:31:30
Nie wiem jak jest u ciebie, więc może jest inaczej niż w tych przypadkach, gdzie ja miałem do czynienia z tego typu czytnikami, ale zazwyczaj działają one jak klawiatura, czyli wysyłają po prostu ciąg wciśnietych klawiszy. Nie potrzebujesz żadnego programu (nieraz nawet nie potrzebujesz sterowników, bo są czytniki na PS/2). Wtedy po prostu podpinasz czytnik pod port klawiatury, przejeżdżasz po etykiecie i dane "wpisują się" w pole. A kwestię dalszej obsługi już przedstawił skowron-line.
flashdev
4.01.2009, 13:35:17
Widziałem, kiedyś taki czytnik kodów wykonany we flashu.
Do prawidłowego działania wystarczyło mieć tylko podłączoną kamerkę.
Poszukaj na google a na pewno znajdziesz
kilinho
4.01.2009, 14:05:40
Czyli jak przejedzie sie czytnikiem kod kreskowy to jest wysylany po prostu ciag znakow np do pola input i onChange dzialamy?
Czy to ma sens?
To w programie zrobic np miejsce na statusy jezeli czytnik znajduje sie w Gdansku to odpala panel Gdansk i ustawiamy np kursor na odpowiedniego inputa i zapisujemy automatycznie?
wlamywacz
4.01.2009, 14:26:02
Pracowałem z czytnikami troche czasu. Zasada działania była taka: Odpalało się aplikacje i logowało za pomocą klawiatury czytnika, następnie wybierałeś opcje sprawdź kod. Po załadowaniu strony js ustawiał wskaźnik na polu input z atrybutem onChange który wykonywał submit pokazywał info w którym znajdowało się pole inputy do wpisania nowego kodu na które js ustawiał wskaźnik. Idea tego taka że nawet nie musisz używać do obsługi tego patyczka ani klawiszy. W firmie pracował lokalny serwer i wchodziło się do systemu przez Internet Explorer, czyli aplikacja to połączenie ASP, PHP, HTML i Oracle
webasek
5.01.2009, 09:33:58
Zawsze możesz napisać aplikację czytającą kod ze skanera kodów (najlepiej mieć klawiaturowy) i wysłać dane do bazy danych jako status przesyłki i przy dświeżaniu strony zczytać z bazy dane. Kod do czegoś takiego w dowolnym języku to dosłownie parę linijek.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.