Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Złośliwy Radio box
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Domber
Stawiam swoje pierwsze kroki w php i na samym poczatku zaczynam sie potykac, o ile we wszystkich innych potknieciach stanalem na nogi po znalezieniu jakiegos glupiego bledu albo pogoogolowaniu troche po internecie to teraz nie daje rady.

Mam problem z takim to radio boxem:

<tr>
<td>Plec:</td>

<td>K
<input type="radio" name="plec[]" value="K">

M
<input type="radio" name="plec[]" value="M"></td>
</tr>

Obsługiwanym przez taki skrypt:

if($_POST["plec[]"]=="K")
{
echo "Czesc beybe!";
}
elseif($_POST["plec[]"]=="M")
{
echo "What's up bro?!";
}

O ile sam radio box chyba opanowalem to skrypt obslugujacy nie dziala, warunek nie generuje niczego.

Patrzylem sie juz w to sporo czasu i nie widze zadnego bledu, po przez google udalo mi sie dojsc do niemal identycznego fragmentu formularza, jednak nigdzie (i w zadnym znalezionym przeze mnie kursie) nikt jasno i łopatologicznie nie opisuje jak dany skrypt powinien byc obsluzony, wiec domyslam sie ze w nim tkwi bład.

Prosze o wskazanie bledu i odeslanie mnie do jakiejs literatury.

Z góry dzięki.
flashdev
Kod
<input type="radio" name="plec" value="K">
<input type="radio" name="plec" value="M">

Kod
if($_POST["plec"]=="K"){
echo "female";
}else if($_POST["plec"]=="M")
echo "male";
}

Tak powinno działać.
Domber
Dzięki działa. Problemem były te kwadratowe nawiasy, wcisnalem je tam zeby zablokowac mozliwosc zaznaczenia dwoch radioboxow ale przy ustawionym value to chyba nie ma znaczenia. W kazdym razie dzieki. smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.