Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Narzędzie do porządkowania kodu
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Greenek
Witam szanownych forumowiczów smile.gif

Na nowy rok dostałem mnóstwo kodu do obróbki w spadku po innym programiście. Ten niestety chyba nie uważa, że kodowanie jest poezją i strasznie źle mi się z tym pracuje (po każdej linijce jest jedna lub nawet i trzy puste linie, po kilka tabów przed każdą, śmietnik no sad.gif ). Szukałem jakichś narzędzi do porządkowania kodu, znalazłem jeden on-line'owy, ale kiepsko z tym zadaniem sobie radził. Czy macie coś godnego polecenia? A jakby to był jakiś plugin do Eclipsa to byłoby wspaniale smile.gif

Na Nowy Rok życzę Wam porządnego kodu biggrin.gif

Pozdrawiam.
krowal
W Eclipse jest coś takiego, tylko nie działa w PHP perspective, ale za to działa jak się przełączysz na Java perspective. klikasz wtedy prawym na źródle i wybierasz z menu Source->Format, jeśli nie odpowiada ci domyślny schemat to możesz sobie wszystko pozmieniać wchodząc w opcje: Preferences->Java->Code Style->Formatter łącznie z maksymalną ilością pustych linii między tekstem - w oknie ustawien Formattera: edit->zakladka "Blank Lines".
Greenek
Faktycznie, jest smile.gif Ale pustych linii nawet jak są trzy pod rząd usunąć nie chce, niepotrzebnych tabów jak np.
Kod
$zmienna [tab] [tab] [tab] = ...

też nie sad.gif
nevt
zrób sobie własne czyszczenie:
  1. <?php
  2. $file_name = 'xxx.php';
  3. $file = file_get_contents($file_name);
  4.  
  5. $file = preg_replace('/r/', '',  $file); // wywala windowsowe returny karetki
  6. $file = preg_replace('/\n+/', '\n',  $file); // wywala wielokrotne puste linie
  7. $file = preg_replace('/[[:blank:]]+/', ' ',  $file); // wywala wielokrotne tabulatory i spacje
  8.  
  9. file_put_contents($file_name, $file);
  10. ?>

rozbuduj to sobie o tabelkę z nazwami plików i stosowną pętelkę, albo o funkcję pobierającą nazwy plików php z określonego katalogu. oczywiscie możesz też pouzupełniać funkcje "czyszczące". powodzenia.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.