Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] Kod źródłowy -> coś w stylu firefox...
Forum PHP.pl > Forum > PHP
criiis
Witam,
W sieci jest strona, która z czytuje i wyświetla dane za pomocą JavaScriptu. Posiada ona kilka tysięcy podstron, z których chciałbym pobrać informacje. Problemem jest to, że przy użyciu funkcji:
  • cURL,
  • file_get_contents,
  • preg_match_all,
nie wyświetla danych, ale kod JavaScript.

Znalazłem jeden myk na to, ale takie kopiowanie zajęłoby około miesiąca. Otóż przeglądarka FIREFOX umożliwia przeglądanie źródła strony zaznaczonego fragmentu...

Czy ktoś ma pomysł jak pobierać źródło widoczne (to co na stronie rzeczywiście się wyświetla), a nie kod źródłowy JavaScript?

Przepraszam, jeżeli moje pytanie wydaje się niezrozumiałe... sadsmiley02.gif
wookieb
Bo pewnie pobiera dane za pomoca ajaxa. W chwili pobierania danych przez ajax w firebugu w firefoxie pojawi sie belka z ta informacja oraz rzeczywistym adresem pliku z danymi.
criiis
Wykorzystywana jest na stronie "technologia AJAX", ale każda strona jest pod osobnym linkiem. Chciałbym móc jakoś odczytać dane tak jak to robi Firefox za pomocą POKAŻ ŹRÓDŁO ZAZNACZENIA. Czy ktoś ma jakiś pomysł?
wookieb
Nie da się. Musisz pobieraz pliki ajaxowe potem sobie mozesz to przeparsowac za pomoca skryptow ktore sa na tej stronie.
sowiq
Cytat(criiis @ 6.01.2009, 14:55:28 ) *
Chciałbym móc jakoś odczytać dane tak jak to robi Firefox za pomocą POKAŻ ŹRÓDŁO ZAZNACZENIA.
A jak Twoim zdaniem robi to Firefox? Bo jak dla mnie pobiera całość kodu HTML i wycina z niego wszystko, co nie było zaznaczone na stronie. Nie możesz z serwera pobrać tylko części strony. No chyba, że sam jej początek i przerwać połączenie.
Riklaunim
Użyj np. Pythona i napisz prostą aplikację/pająka w PyQt4, czy też ewentualnie w PyGTK wykorzystując w obu przypadkach widżet silnika HTML - WebKita do załadowania strony - zrenderowania jej - dzięki czemu będziesz miał dostęp do wynikowego dla przeglądarki kodu HTML strony smile.gif
criiis
Riklaunim -> dobre winksmiley.jpg. Będę próbował wszelkich sposobów, bo inaczej do usr**** śmierci nie skończę sad.gif
Riklaunim
Ja takie rozwiązanie zastosowałem w jednym pajączku smile.gif do monitorowania jak często wstawiana jest (przez JSowe wklejki itd) flashowa reklama (i gdzie prowadzi) smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.