Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: mNewsa
Forum PHP.pl > Forum > PHP
maciusdebno
Witam, Zastosowałem na swojej stronie mNews, ale nie chce mi automatycznie robić polskich literek (ą, ź, ś),a resztę przerabia. Co mam zrobić? Pomocy
Rafal Filipek
gdzie ci nie chce robić literek, co przrabia ? pewnie masz coś nie tak z kodowaniem.
maciusdebno
nie robi literek jak się dodaje newsa i w komentarzach. Proszę o odpowiedź i pomoc.
A zamiast tych literek jest coś innego np. taki kwadracik
Rafal Filipek
no to mowie ze masz gdzies zle ustawione kodowanie. moze w panelu ( o ile ten skrypt takowy posiada ) jest iso a ty na stronie masz utf-8 - ciezko powiedziec.
maciusdebno
ale czemu nie które pokazuje a nie które nie? jak to zrobić żeby były wszystkie?
Rafal Filipek
Czy czytasz to co do ciebie piszę ? Sprawdziłeś to kodownie ? Nikt ci bardziej nie pomoże, nie ma linku żeby zobaczyć, nie ma kodu, tylko krzyki "że nie działa" - tak do niczego nie dojdziesz.
Domyślam się że nie wiesz czego szukać wiec sprawdz w panelu na stronie na której dodajesz newsy w źródle strony czy masz linijke podobna do tej
Kod
<meta http-equiv="content-type" content="text/html; charset=iso-8859-2" />

tak samo u siebie na stronie gdzie pokazujesz newsy - czy maja one takie samo charset ?
maciusdebno
Mam te kodowanie wszędzie ale to nie pomaga. Może coś w bazie danych jest złego?
krowal
To ci podpowiem, że takie samo kodowanie powinieneś mieć:
1-na stronie,
2-w bazie,
3-przy połączeniu z bazą (po połączeniu z bazą wykonaj jednorazowo: mysql_query('SET NAMES latin2'))
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.