Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Sprzedaz bazy mailingowej
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
Lethys
Mam pytanie, posiadam serwis www z takim oto regulaminem
Cytat
Regulamin

1. Gracz może posiadać tylko jedno konto
2. W razie odkrycia błedu (tzw. buga) gracz powinien poinformować administracje.
3. Nie można wykorzystywać błędów gry do własnych korzysci.
4. Gracz może zostać zbanowany jeżeli złamie regulamin.
5. Na zarejestrowany mail mogš przychodzić listy reklamowe
6. Baza danych wraz z adresami mailowymi moze byc sprzedawana.

przy rejestracji
Cytat
Rejestrujac się akceptujesz regulamin!

Wiec moge teraz sprzedaz baze maili uzytkownikow mojego serwisu ?

I jak jest z wysylaniem maili na poczte uzytkownikow ?
itsme
sprzedac tak

wysylac reklamy nie - to jest nie chciacna poczta czyli popularny spam!
webdice
Cytat(itsme @ 16.01.2009, 12:52:27 ) *
(...) wysylac reklamy nie - to jest nie chciacna poczta czyli popularny spam!

Czemu? W regulaminie jest zaznaczone że na podany adres e-mail mogą przychodzić reklamy.
Kocurro
Aby móc legalnie sprzedać musisz posiadać działalność gospodarczą lub spółkę. Inaczej możesz liczyć się z dużymi problemami.
athabus
Taką bazę trzeba też zgłosić do GIODO (Generalny Inspektor Ochrony Danych Osobowych) - oni z kolei mogą w teorii zawitać u Ciebie z kontrolą sposobu przechowywania/zabezpieczenia danych osobowych.
Nie wiem jak kształtują się też przepisy odnośnie udostępniania danych osobowych, więc lepiej spytaj na forum prawnym. Coś mi mówi, że sprzedawania danych osobowych może być obwarowane wieloma dodatkowymi warunkami i taki prosty regulamin jaki masz może nie wystarczyć. Nie wiem jednak jak to wygląda w praktyce, bo nigdy nie sprzedawałem danych osobowych.

BTW taki regulamin jaki masz jest w ogóle o kant d... rozbić, bo nie określa on kto administruje danymi, jakie są możliwości usunięcia/modyfikacji danych itp. - Generalnie nie spełniasz większości wymogów ustawy i innych przepisów o ochronie danych osobowych. Bazując na takim regulaminie w momencie ewentualnej kontroli miałbyś spore kłopoty i w zasadzie IMHO mógłbyś być potraktowany jako spamer.
Lethys
No tak ale nie mam firmy, strona nie przynosi zyskow nie jest zarejestrowana.

Na allegro widzialem ze ludzie sprzedaja bazy danych ( pewnie na 99% bez zapoznania sie z prawem ) ale ja chcialbym wiedziec, moze kto ma jeszcze pojecie cos o tym ? Na forum prawnym tez juz pisalem ale nikt nie odpisal jak na razie.

btw. a co z ta reklama ? reklame chyba moge normlanie rozsylac ?
Wykrywacz
Cytat
Aby móc legalnie sprzedać musisz posiadać działalność gospodarczą lub spółkę. Inaczej możesz liczyć się z dużymi problemami.

Chyba że podpisze np. umowę o dzieło, na siłę nawet i pod zlecenie by się to dało zrobić....

Cytat
BTW taki regulamin jaki masz jest w ogóle o kant d... rozbić, bo nie określa on kto administruje danymi, jakie są możliwości usunięcia/modyfikacji danych itp. - Generalnie nie spełniasz większości wymogów ustawy i innych przepisów o ochronie danych osobowych. Bazując na takim regulaminie w momencie ewentualnej kontroli miałbyś spore kłopoty i w zasadzie IMHO mógłbyś być potraktowany jako spamer.

Nie mówiąc o tym jak by ktoś nasłał na ciebie uokik
Kocurro
Wykrywacz: nie chodzi o samą kwestię sprzedaży ale o przedmiot, którym handluje a to reguluje ustawa o ochronie danych osobowych.
Wykrywacz
Racja! dzięki za uświadomienie, bo nawet nie wiedziałem.
none
Witam

Bazy nie sprzedawaj lepiej sprzedawać maling do twojej bazy. W twojej sytuacji zrobilbym tak
1. Zmienił regulamin to co masz teraz to za mało - zapisy o tym ze uzytkownicy sa zobowiazani do zapoznania sie z regulaminem
2. dodał polityke prywatnosci okreslajaca kto odp za dane itd poszukaj w necie jak sie takie rzeczy pisze
3. dodal opcje usuniecia profilu z serwisu i w regulaminie musi byc określone w jaki sposob uzytkownik moze to zrobic
4. Rozeslij do userow maling o zmianie regulaminu i ze jak sie nie zgadzaja to moga usunac konto

I teraz mozesz sprzedawac maling, nie zalecam zbyt czestej wysylki bo zaczna usuwać konta:D nie bedziesz posadzony o spam bo userzy sie zgodzili na otrzymywanie ofert handlowych.
Do tego dopisz do kazdego malingu ze "otrzymales te email poniewaz zgodziles sie na otrzymywanie ofert handlowych akceptując regulamin serwisu ......" poszukaj w necie jest duzo porad jak to robic właściwie nie łamiąc prawa

I nie zapomnij zapłacić podatku:)

Pozdo
erix
Cytat
I teraz mozesz sprzedawac maling, nie zalecam zbyt czestej wysylki bo zaczna usuwać konta:D nie bedziesz posadzony o spam bo userzy sie zgodzili na otrzymywanie ofert handlowych.
Do tego dopisz do kazdego malingu ze "otrzymales te email poniewaz zgodziles sie na otrzymywanie ofert handlowych akceptując regulamin serwisu ......" poszukaj w necie jest duzo porad jak to robic właściwie nie łamiąc prawa

O ile pamiętam, to taka zgoda nie może być "pasywna", tj. cisza = akceptacja.
maziak
Nie jestem pewny, ale jeżeli przy rejestracji jest napisane wyraznie "rejestrujac sie akceptujesz regulamin" to juz nie jest tzw cisza. Najlepiej by bylo jak bylby checkbox do zaznaczenia "Akceptuje regulamin". Wtedy chyba nie ma zadnych watpliwosci.
none
Cytat(erix @ 20.01.2009, 19:57:50 ) *
O ile pamiętam, to taka zgoda nie może być "pasywna", tj. cisza = akceptacja.

Może. Banki co jakiś czas zmieniają regulaminy czy tabele opłat. Czy co pół roku chodzisz podpisać nowy regulamin - NIE. np w ing masz tak że przysyłają regulamin masz ileś dni na zerwanie umowy lub na nie wyrazenie zgody jeśli tego nie zrobisz automatycznie akceptujesz regulamin.

Problem jaki tutaj widze jest taki że jak otwierasz nowy serwis i od początku masz 'dobry' regulamin sprawa jest prosta. Natomiast jesli nie masz regulaminu lub masz 'słaby' to póżniej jest maly problem.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.