Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Podłączenie sie do serwera pocztowego
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Wolfie
Witam

Czy istnieje mozliwosc podłączenia sie do serwera pocztowego takiego jak gmail i za pomoca skryptu php i pobieranie z niego maili ?
Jezeli tak prosilbym o ciekawe informacje na ten temat smile.gif
Chodzi mi o takie rozwiazanie jak outlook tyle ze w przegladarce internetowej.

Chce napisac program dostepny przez wyszukiwarke ktory bedzie pelnil role filtru antyspamowego a zarazem klienta poczty.
marcinpruciak
IMAP
Wolfie
Kolejna sprawa jest jak rozpoznawac zawartosc maila tzn dane, naglowki i cały proces przekazywania informacji miedzy serwerem a klientem?

I jeszcze mala prosba , poniewaz jestem poczatkujacym programisa prosilbym o bardziej rozbudowane wypowiedzi niz ta wyzej smile.gif

Drobne podpowiedzi mile widziane sekret.gif snitch.gif
EarthCitizen
Tutaj gotową klasę do połączenia się z serwerem i do przetworzenia maila wraz z przykładami winksmiley.jpg
Wolfie
Zapoznalem sie z linkiem od marcinpruciaka ale wpadlem na pomysl ze lepiej byloby stworzyc wlasny serwer do pobierania i odbierania poczty i do tegoz wlasnie serwera stworzyc klienta poczty.
Czy jezeli zainstaluje jakis darmowy serwer pocztowy bede mogl spokojnie i bez problemu go skonfigurowac i odbierac oraz przegladac poczte bez koniecznosci pisania wlasnego serwera ? a pozniej ewentualnie podpiac aplikacje klienta dostepnego przez przegladarke z filtrem antyspamowym ?

No i najwazniejsze - jaki serwer najlepiej uzyc ?
Moze jakies linki do darmowych serwerow ?

Dzieki EarthCitizen ale wole sam napisac klienta. Takie gotowe klasy mnie przerazaja , jestem poczatkujacy i malo bym pewnie z tego zrozumial, glownie chodzi o to ze musze jeszcze do tego wszystkiego zaimplementowac filtr antyspamowy , bedzie on poarty o filtr bayesa.
No i nie bede wiedzial jak przerobic kod itd.
Bezpieczniej bedzie jak zrobie wszystko sam krok po kroczku, zapoznam sie z funkcjami php-a dotyczacymi odbierania i wysylania poczty.....wtedy tez wiecej sie naucze.

Głównie chodzi mi o informacje ktore pozwola mi zapoznac sie z funkcjonalnoscia od podstaw.
EarthCitizen
No nauczysz się więcej... ale czasami zamiast pytać o fragmenty kodu, które ma Ci ktoś podać na tacy na forum chyba link do gotowca też jest pomocny... Ja wiele razy uczyłem się przeglądając przykłady i przynajmniej wiele razy oszczędziłem sobie pisania radosnej twórczości winksmiley.jpg

Przyjdzie czas, gdy gotowe klasy/biblioteki będą dla Ciebie jak manna z nieba biggrin.gif
Wolfie
Własnie go przejzałem i okazał sie calkiem ciekawy , cos mi dzwoni ogladajac ten gotowiec ale nie wiem w ktorym kosciele, i tutaj jest problem bo brakuje mi informacji podstawowych.
Wiec mnie chodzi o informacje podstawowe , a ten przyklad napewno przyda sie w dalszej fazie projektu.

Jesli kots ma ciekawe inne linki chetnie sie z nimi zapoznam.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.