Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [prawo]przeniesienie majątkowych praw autorskich na zamawiającego
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
dr4g0n79
Witam!!

Czy znacie odpowiedź ewentualnie jakiś link możecie podać do pytania, które mnie nurtuje, bo jasnej odpowiedzi nie mogę znaleźć na chwilę obecną(nie mówię że jej nie ma).

Czy podpisując umowę o dzieło na wykonanie strony internetowej, w której jest zapis że wykonawca przeniesie majątkowe prawa autorskie na zamawiającego mogę później wykorzystać kod lub przynajmniej jego część do zbudowania innej strony?questionmark.gif Wiadomo jak to jest coś się stworzy to poźniej powiela się to gdyż trudno jest za każdym razem po realizacji projektu wymyślać coś nowego (np. nowy system newsów)questionmark.gif?
Co właściwie oznacza przeniesienie majątkowych praw autorskich, z tego co wiem to osobiste prawa są niezbywalne.

Pozdrawiam
piaseq
Prawnikiem nie jestem, ale z tego co wiem przeniesienie majątkowych praw autorskich do dzieła oznacza, że nie będziesz mógł czerpać korzyści majątkowych z przedmiotu umowy. Jeżeli chodzi o wykorzystanie fragmentów kodu, podejrzewam że jest to również zabronione. Jak by na to nie patrzeć jest to część strony, do której praw się zrzekłeś.

Tak jak napisałeś prawa osobiste są niezbywalne, więc nikt nie może Ci zabronić prezentowania tej strony w swoim portfolio.
dr4g0n79
czyli jakbym podpisał taką umowę to muszę zrobić wszystko od nowa następnym razem, a co z wiedzą, jej przecież nie da się wymazać i co mam jej nie wykorzystywać nie wiem przecież żebym nawet napiał coś nowego i tak w jakimś stopniu będzie to podobne do poprzedniego. Myślałem że ten zapis oznacza iż ktoś kto to kupił może z tego czerpać korzyści majątkowe, ale chyba się myliłem
piaseq
Cytat(dr4g0n79 @ 25.01.2009, 21:36:50 ) *
czyli jakbym podpisał taką umowę to muszę zrobić wszystko od nowa następnym razem, a co z wiedzą, jej przecież nie da się wymazać i co mam jej nie wykorzystywać nie wiem przecież żebym nawet napiał coś nowego i tak w jakimś stopniu będzie to podobne do poprzedniego. Myślałem że ten zapis oznacza iż ktoś kto to kupił może z tego czerpać korzyści majątkowe, ale chyba się myliłem

Jak pisałem wcześniej nie jestem prawnikiem i wszystko co piszę jest moją opinią na ten temat. Na forum na pewno znajdą się osoby bardziej doświadczone w kwestii praw autorskich. Przeniesienie praw majątkowych daje zleceniodawcy prawo nie tylko do użytkowania, ale również odsprzedaży tej strony innym firmom. Oczywiście nikt nie może Ci zabronić korzystania z wiedzy i doświadczenia zdobytego przy realizacji tego zlecenia.
dr4g0n79
Jeżeli ktoś może coś jeszcze więcej powiedzieć na ten temat będę wdzięczny.

znalazłem taki zapis w ustawie o prawie autorskim:

Art. 67. 1. Twórca może udzielić upoważnienia do korzystania z utworu na wymienionych w umowie polach eksploatacji z określeniem zakresu, miejsca i czasu tego korzystania.
2. Jeżeli umowa nie zastrzega wyłączności korzystania z utworu w określony sposób (licencja wyłączna), udzielenie licencji nie ogranicza udzielenia przez twórcę upoważnienia innym osobom do korzystania z utworu na tym samym polu eksploatacji (licencja niewyłączna).

Wobec powyższego chyba jednag jeżeli jasno nie jest zapisane, że przekazuję na wyłączność to twórca może to używać i odsprzedawać dalej
Kocurro
Niestety nie jest do końca tak jak piszesz. W przypadku przekazania praw majątkowych oczywiście nadal masz prawa autorskie ale Twoje prawa nie mogą naruszać praw majątkowych osoby, której sprzedałeś twór. W tym wypadku nie możesz powielać części lub całości kodu w celu osiągnięcia korzyści majątkowej a także w celu zmniejszenia korzyści majątkowej osoby, której sprzedałeś prawa majątkowe. Oznacza to tyle, iż :

napisałeś system niusów: