Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MYSQL] blad update
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Raffuss
Witam,
Problem jest nastepujacy. Przy poniższym zapytaniu wyskakuje mi błąd:
  1. $zapytanie = "UPDATE nazwa_kolumny SET rekord1 = '".$rekord1."', rekord2 = '".$rekord2."', rekord3 = '".$rekord3."', rekord4 = '".$rekord4."', rekord5 = '".$rekord5."', rekord6 = '".$rekord6."', rekord7 = '".$rekord7."', rekord8 = '".$rekord9."', rekord10 = '".$rekord10."', rekord11 = '".$rekord11."', WHERE u_name = '".$nick."' ";
  2. mysql_query($zapytanie) OR die(mysql_error());

Błąd:
  1. You have an error IN your SQL syntax; CHECK the manual that corresponds TO your MySQL server version FOR te RIGHT syntax TO USE near 'WHERE u_name = 'user'' at line1

Szukam ale wszedzie wlasnie tak nakazują stosować zapytania jak ja mam napisane. Wywaliłem do testu pare rekordow z tego zapytania i wtedy przechodzi bez problemu. Dlaczego wiec przy takiej ilosci wyskakuje blad..? Jakos trzeba to podzielic czy jak? Docelowo ma byc jeszcze pare wspisow update'owanych..

Ponizsze zapytanie np nie przechodzi i wyskakuje blad zlej skladni:
  1. $zapytanie = "UPDATE nazwa_kolumny SET rekord1 = '$rekord1' WHERE u_name = '$nick'";
nospor
w pierwszym zapytaniu przed WHERE masz zbedny przecinek.
W drugim zapytaniu zjadles nazwe tabeli.

Polecam zagladac do manuala i patrzec jak wyglada skladnia zapytania...
plurr
standardowe podejscie to takie, ze wypisujesz sobie zapytanie:

1. <?php
  2. echo $zapytanie;
  3. ?>

Przed mysql_query.
Raffuss
Cytat(nospor @ 26.01.2009, 07:48:17 ) *
w pierwszym zapytaniu przed WHERE masz zbedny przecinek.
W drugim zapytaniu zjadles nazwe tabeli.

Polecam zagladac do manuala i patrzec jak wyglada skladnia zapytania...

Zawsze zaglądam do manuala, tyle że jakimś niezrozumiałym dla mnie językiem to pisane.
Rzeczywiście winny był nieszczęsny przecinek, w drugim przykładzie natomiast jest nazwa tabeli podna: "nazwa_kolumny"..

A co do tych przecinków.. hmm no ja ich nie bardzo zauważam i pewnie stąd mam takie problemy, czasem coś człek wciśnie i nawet nie widzi, że to jest.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.