Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] Wyświetlanie danych z pliku w formularzu
Forum PHP.pl > Forum > PHP
szasza
Witam!
Mam problem gdyż mam zrobiony sesytem rejestracji uzytkownika który zapisuje mi dane do pliku. Teraz chciałbym zeby te dane wyswietliły mi sie na stronie w okienku formularza. Zrobiłem tak ze dane pobierają mi sie i wyswietlają sie jako tekst, ale chciałbym zrobić skrypt który bedzie mógł zmienić te dane, czyli np. wchodze na zakładke profil, wyswietlaja mi sie wszystkie dane imie, nazwisko, login, itp wymazuje nazwisko które zostało wczytane z pliku i naciskam zmien dane i nowe dane zostaja zastapione starymi. Mogłby ktoś mi pomoc jak zrobić zeby te dane wyswielily mi sie w okienku do edycji??

Tutaj zamieszczam fragmenty kodu:

Skrykt ktory przeszukuje plik z danymi:
Kod

<?php
$logZmienna = $_SESSION['zalogowany'];
$plik = "users/$logZmienna.cl50cp1eoq9zj3scotij1a84";
$dane = file($plik); /* pobieram dane z pliku i zapisuje do tablicy (linia = rekord) */

for($i=0;$i<count($dane);$i++) { /* przeszukuję tablicę */
  list($login[$i], $haslo[$i], $pytanie[$i], $odpowiedz[$i], $imie[$i], $nazwisko[$i], $plec[$i], $ulica[$i], $miasto[$i], $kodpoczt[$i], $dzien[$i], $miesiac[$i], $rok[$i], $telefon[$i]) = explode(":", $dane[$i]);
   /* dziele linię na tablicę i zapisuje dane do odpowiednich zmienncyh */
}  

?>

Sprypt który wyswietla imie w postaci tekstu (a chcialbym w formulazu do edycji :/ )

Kod
<?php
for($i=0;$i<count($login);$i++) /* przeszukuję tablicę z danymi uzytkownika */
echo $imie[$i];
?>
webasek
No i gdzie jest problem?
W echo wsadzasz formularz w value="$imie[$i]" i gotowe
unlock
Kod
<?php
for($i=0;$i<count($login);$i++)
echo "<input type=text value=$imie[$i]>"
?>

to pozwoli Ci na wyswietlenie tego co chcesz w inpucie, dodaj znaczniki form i jakis submit
szasza
Wszystko gra, a raczej prawie wszystko bo gdy mam wpisane:

Kod
<?php
echo "<input type=text value=$adres[$i]>"
?>

To nie wyswietla mi tego co jest po spacji :/ czyli np. ja wpisze w formularzu: Dziura 55 i wezme zapisz to po odswiezeniu strony pokazuje mi tylko napis dziura :/ Ale w pliku zapisuje sie normalnie dziura 55 i jeśli wezme wpisze echo $adres[$i] to wyszwietla mi sie tez dziura 55. Ktoś wie w czym jest problem questionmark.gif i dlaczego input text nie czyta mi dalej niz do spacji :/
webasek
Daj tak

1. <?php
  2. for($i=0;$i<count($login);$i++)
  3. echo "<input type=text value='$adres[$i]'>";
  4. ?>

i będzie działać
szasza
Nic to nie zmieniło :/ Nadal jesli mam wpisane

Kod
<?php
echo $ulica[$i]>"
?>

Wyswietla mi dobrze czyli: Nadstawki 20

Natomiast:

Kod
<?php
echo "<input type=text name=ulica value=$ulica[$i]>"
?>

Pokazuje tylko: Nadstawki
Nawet jesli unune name=ulica :/
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.