Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][MYSQL]wpisy od 2 rodzajów userów wyświetlane w jednej liście
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
greg606
Witam,

Tworzę zaawansowaną księgę gości.

Wpisy mogą dodawać zarejestrowani userzy i goście

W bazie mam 2 tabele: userzy, wpisy

Teraz chce stworzyć 3 tabele z wpisami gości (1 tabela: nick, wpis, coś tam)

Problem w tym że nie mam pojęcia jak później wyświetlić wpisy z obu tabel w kolejności dodania

Jak to rozwiązać?

Pozdrawiam
Greg
nospor
a czemu tabela z wpisami gosci nie moze byc w tej samej tabeli co z wpisami userami? Dodajesz tylko dodatkowe pole, np. id usera. Jesli bedzie wypoelnione to pisal user, jak nie to gosc
greg606
no w sumie tak

czyli miałbym w tabeli post: kolumne: gosc (tak/nie) i w zależności od tego dane od userze byłyby brane z innej tabeli?
Tak to można zrobić czy jeszcze jakość inaczej?
nospor
no przeciez napisalem:
Cytat
Dodajesz tylko dodatkowe pole, np. id usera. Jesli bedzie wypoelnione to pisal user, jak nie to gosc

Pole gosc jest zbedne, bo jak nie bedzie wypelnione idusera, znaczy ze gosc. nie ma sensu powielac informacji
greg606
mam w tabeli postów id_usera, ale jak bedzie to pole puste to musze jeszcze skadś wziąc nicka/maila goscia

Czy dobrzej jest jesli w tabeli są puste pola? Kiedyś czytałem że powinno się raczej tego unikać
nospor
no pole na nick dla wpisania dla goscia tez musi byc

Co do pustych pól to moze wyjales to z kontekstu. W takim wypadku co tu, nic to nie przeszkadza
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.