Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Wiele domen i konta użytkowników
Forum PHP.pl > Forum > Serwery WWW > Apache
camikazee
Witam!

Mam podpiętych 10 domen, chciałbym tworzyć konta użytkowników na zasadzie nazwa.dowolna_domena.pl Chciałbym by odbywało się to w jakiś dynamiczny sposób. Na chwilę obecną mam tak, że gdy założę userowi katalog automatycznie adres nazwa_katalogu.nazwy_wszystkich_domen.pl wskazują na ten folder (odpowiedni wpis w httaccesie). Czy istnieje jakiś sprawdzony sposób, by sobie z tym poradzić?
soft-Pr
Edytuj w apache plik httpd.conf a w nim na samym dole daj taki wpis dla każdej domeny

<VirtualHost 192.168.1.xxx>
DocumentRoot "/serwer/www/jakiś_folder/public_html"
ServerName xxx.domena.pl
ServerAlias xxx.domena.pl www.xxx.domena.pl
ErrorLog "logs/noname-error.log"
CustomLog "logs/noname-access.log" common
</VirtualHost>

i teraz tłumacze pokolei:
<VirtualHost 192.168.1.xxx> - adres ip twojego komputera

DocumentRoot "/serwer/www/jakiś_folde/public_html" - scieżka do katalogu nie wiem jak masz go zainstalowanego ja mam serwer na dysku D w katalogu serwer a www to miejsce gdzie zakładam foldery użytkowników public_html - daje ze wględu na ftp ty jak nie masz ftp nie musisz dawać

ServerName xxx.domena.pl
ServerAlias xxx.domena.pl www.xxx.domena.pl - to chyba wiadomo xxx nazwa subdomeny nie koniecznie katalogu katalog może być xxx a subdomena yyy

i to wszystko
spoon-pl
w apache 2.2 (bodajże od 2.2) plik do virtual hostów znajduje się w katalogu conf/extras/
ucho
Dla apacha istnieje tylko apache.conf/httpd.conf - to od wpisów include w tym pliku zależy jakie inne pliki/ katalogi zostaną włączone. Oczywiście możliwość wyboru skończyła się tym, że niektóre dystrybucje linuksa mają to kompletnie inaczej zorganizowane, bo musieli wymyślić coś swojego zamiast skopiować niezłe rozwiązania z debiana sleep.gif.
spoon-pl
ale domyślnie instalowany jest z podziałem na kilka plików i wspomniane includy
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.