Cytat(chlebik @ 31.01.2009, 13:36:05 )

W Polsce w znacznej wiekszosci firm (nie posiadam danych statystycznych, mowie o tych, w ktorych pracowalem lub o tych, o ktorych informacje mam od osob tam zatrudnionych) istnieje prosta zaleznosc: koder -> team leader -> PM/analiza/cokolwiek innego abstrakcyjnego. Wraz z podazaniem ta sciezka rozwoju rosna zarobki i mozliwosci. Mowiac krotko - chcesz zarabiac wiecej niz X to musisz byc PMem bo 'koderzy tyle nie zarabiaja'.
Jak powinna rosnąć pensja człowieka wraz z jego doświadczeniem? o 20% rocznie? Więcej? Załóżmy, że programista na starcie zarabia 2000 pln netto, po 4 latach jego zarobki wyniosą 2000*(1.2^4) = ok 4150 pln netto. Po 8 latach pracy ma: 2000*(1.2^8) = ok 8600 pln netto... 12 lat? - 2000*(1.2^12) = ok 17800 pln...
Myślę, że określanie zarobków od stażu pracy jest złe. W takim tempie kasjerka po 20 latach stażu mogłaby zarabiać 5-10 k miesięcznie.
Według mnie pytanie jest: Ile zysku pracownik przynosi? Ile dzięki niemu firma ma zysku?
Myślę, że nie ma problemu w dzieleniu się zyskiem z pracownikami w postaci premii czy wyższej pensji, jednak praca jaką wkłada z czasem powinna być więcej warta. Doświadczenie powinno przekładać się na szybkość realizowanych zadań, profesjonalne podejście czy zdolności analityczne. Po stworzeniu kilkudziesięciu projektów programista powinien wiedzieć na co zwracać uwagę, jak wykonywać pewne elementy systemu. Większa wydajność ludzi przekłada się na wyższy zysk w firmie, a to może przełożyć się na zysk ludzi w niej pracujących.
Jeśli ktoś myśli, że na stanowisku programisty będzie dostawał 5-10k a jego wkład własny (wartość dodana?) w realizowane projekty jest taka sama jak programisty za 2k, to się grubo myli. Jaka jest wartość dodana? Co firma zyska? Dla przykładu, firma ma projekt za 10 000 pln - jakaś strona firmowa, z prostym sklepem.
1) Mogę wziąć programistę który to zrobi w 2 miesiące z niedużym doświadczeniem za 2000 pln/miesiąc,
2) albo jednego wyjadacza za 4000 pln/miesiąc który to zrobi w miesiąc,
3) albo gościa który zarabia 4000 pln/miesiąc i zrobi to w 1.5 miesiąca (jego doświadczenie jest duże i gwarantuje to dotrzymanie terminu i solidne wykonanie zlecenia - WARTOŚĆ DODANA!!),
4) albo gość który chce 4000 pln/miesiąc i zrobi to w 2 miesiące.
Kogo wybierze wasz pracodawca?
Podsumujmy przypadki:
1) Koszt firmy: 2x2000 = 4000, zysk: 6000 pln netto
2) Koszt firmy: 1x4000 = 4000, zysk: 6000 pln netto
3) Koszt firmy: 1.5x4000 = 6000, zysk: 4000 pln netto (gwarancja dotrzymania terminu i solidne wykonanie zlecenia, zysk dla firmy w postaci zadowolonego klienta, który będzie polecał nas dalej, a sam będzie więcej zamawiał)
4) Koszt firmy: 2x4000 = 8000, zysk 2000 pln netto...
Według mnie dobór osób do projektu wyglądałby w kolejności - 3 (wartość dodana), na równi 1 i 2, na końcu 4...
Moim zdaniem, liczy się wartość dodana. Człowiek z doświadczeniem dostaje więcej pieniędzy właśnie za Profesjonalizm, dbanie o szczegóły, solidność, Dziesiątki zrealizowanych projektów!! Jeśli ktoś życzy sobie 5 k a ma taką samą wartość jak ktoś za 2.5-3k - to czemu przepłacać?
Nawiązując do powyższego cytatu:
To że ludzie zostają analitykami czy PM'ami... Analityk i PM jest potrzebny w firmie tak samo jak programista. Mają inny zakres obowiązków, poza tym nie każdy programista nadaje się do roli Analityka czy PM'a. W przypadku Analityka, ważna jest wiedza (bardziej ogólnikowa techniczna) na temat technologii. Project Manager składa pilnuje aby projekt był realizowany w odpowiednim budżecie i czasie, zarządza wymaganiami/zmianą pracy. Zakres obowiązków jest większy i odpowiedzialność rośnie. Wraz ze wzrostem odpowiedzialności rośnie również pensja - za stress się płaci... Rola tema leadera - potrzebna jest osoba która będzie nadzorować zespół kilkuosobowy programistów - tutaj wiedza osoby i przekazywanie jej na grupę podwładnych wiąże się z wartością dodaną.
Często ludzie patrzą na to tylko z jednej perspektywy. Popatrzcie również z perspektywy swojego szefa (firmy). Co dla firmy/szefa jest ważne. Jak podnieść swoją wartość w oczach szefa/firmy. Czy jest coś, dzięki czemu wygenerujecie taką wartość dodaną, a to przełoży się na zysk - a z zysku można się przecież podzielić, w formie premii, a jak premia jest częsta - zmieni się w podwyżkę. Hmmm?
Co o tym myślicie?