Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][Ajax][HTML][CSS] Dynamiczna strona
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
MateuszS
Witam. Mam zamiar zrobić ładną stronę na Ajaxie, Javie, CSS itd. ;] I tu moje pytanie. Czy da się zrobić aby gdy klikne jakiś link na stronie kolor tła dynamicznie się zmieniał na inny? Ale dopiero gdy klikne w link. Wiem ze to moze proste pytanie, jednak bede zadawal takich wiele bo w Ajaxie jestem zielony ;] Pozdrawiam.
piotrooo89
po co ajax? js powinno Ci wystarczyć zdarzenie onClick.

1. <a href="" onClick="document.style.backgroundColor='red';">Link</a>
MateuszS
Ale jak już mowilem chce aby ta strona dynamicznie sie zmieniala, jak jest na poczatku zielona a potem ma byc czerwona to zeby przechodzil kolor przez barwy posrednie.. nie wiem czy wiesz o co mi chodzi. Czy powyzszy skrypt tak dziala?
piotrooo89
mintAjax ale przyznam się że nie stosowałem tego do tła strony i nie bardzo wiem co i jak.
MateuszS
No własnie z tej strony pomysl zaczerpnalem. Tam jest na przykladzie kwadracika, gdy na niego najedziesz zmienia odcien koloru, mi chodzi o to zeby gdy klikne na link zmienil sie odcien tla strony
MateuszS
Nom dzieki, da sie ten skrypt przerobic zeby kolor tej strony przechodzil ladnie w kolor drugiej?
Spyder
Jak chcesz ladne plynne przejscie pomiedzy kolorami to tu masz po polsku bys musial zmiksowac oba albo ten przerobic:

http://mintajax.pl/Przewodnik/Efekty/

Wystarczy onmouseover zmienic na onclick i dac wielki div 100% na 100% zaraz po body z odpowiednim id i bedzie smigac proscizna smile.gif
MateuszS
Dzięki wielkie.
isso
myślę, że godnym polecenia jest również prototype smile.gif
MateuszS
und was ist das?!
piotrooo89
Cytat(isso @ 1.02.2009, 15:44:58 ) *
myślę, że godnym polecenia jest również prototype smile.gif

zupełnie nie rozumiem po co strzelać do muchy z armaty, skoro mamy zwykłą łapkę na muchy? i tym i tym osiągniemy cel - zbijemy muche - ale jak sie namęczymy to już inna sprawa smile.gif

Cytat(MateuszScirka @ 1.02.2009, 17:13:38 ) *
und was ist das?!

prototype framework js.
MateuszS
Kurcze macie pojecie jak to zrobic zeby dzialalo?
  1. <script type="text/javascript" src="mintAjax.js"></script>
  2.  
  3. function ColorIn() {
  4. mint.fx.Color("box", "backgroundColor", null, "B22222", 20, 500);
  5. mint.fx.Color("box", "borderColor", null, "000000", 20, 500);
  6. }
  7.  
  8. function ColorOut() {
  9. mint.fx.Color("box", "backgroundColor", null, "B7C059", 20, 500);
  10. mint.fx.Color("box", "borderColor", null, "8F9D11", 20, 500);
  11. }
  12. </head>
  13.  
  14. <div id="box" onmouseover="ColorIn()" onmouseout="ColorOut()"></div>
  15.  
  16.  
  17. </body>
  18. </html>

Nie bardzo to chce dzialac, pusty ekran ;/
kilas88
Cytat(MateuszScirka @ 1.02.2009, 13:58:57 ) *
Witam. Mam zamiar zrobić ładną stronę na Ajaxie, Javie, CSS itd. ;] I tu moje pytanie. Czy da się zrobić aby gdy klikne jakiś link na stronie kolor tła dynamicznie się zmieniał na inny? Ale dopiero gdy klikne w link. Wiem ze to moze proste pytanie, jednak bede zadawal takich wiele bo w Ajaxie jestem zielony ;] Pozdrawiam.

Da się zrobić na wiele różnych sposobów. Na moje jednak, jeśli chcesz całą stronę budować opartą na jakichś efektach, dobrze by było byś wykorzystał do tego jakis framework. Sam korzystam z jQuery, więc tego też Ci polecę. Chcesz zmienić tło? Poczytaj o $("body").effect().
MateuszS
Dzięki, a możecie powiedziec co nie tak jest z kodem powyzej? Plik ajaxa wkleilem w dobre miejsce

Pomoze ktos? Jak Wy zagniezdzacie kod ze Wam dziala a mi nie sad.gif Sam poczatek a juz komplikacje. Wg mnie powinno byc OK robie zgodnie z wskazaniami
erix
A w ogóle linkujesz do mintAjax? Zaglądałeś do konsoli błędów przeglądarki?
MateuszS
Tak jak pow. w kodzie, odwolalem sie do tego pliku, jest w folderze odpowiednim. Teoretycznie wszystko powinno byc OK.. a jednak..
gebp
Pytanie jedno - częsty błąd (jak byś zajrzał na forum mintAjax'a to możliwe że sam byś doszedł).
Czy na serwerze/dysku masz plik "mintAjax.js" czy "mintajax.pl" ( ważna WIELKOŚĆ liter).
MateuszS
Plik mam nazwany mintAjax.js. W kodzie też tak samo. Zmieniłem na małe litery i nic nie pomogło
gebp
Aby zmienić któryś z parametrów CSS za pomocą mintAjax'a w danym obiekcie, w większości obiekt ten musi mieć nadaną tą wartość.
Czyli jeżeli zmieniasz background-color obiekt musi mieć nadany jakiś background-color.
  1. <script type="text/javascript" src="mintAjax.js"></script>
  2.  
  3. function ColorIn() {
  4. mint.fx.Color("box", "backgroundColor", null, "B22222", 20, 500);
  5. mint.fx.Color("box", "borderColor", null, "000000", 20, 500);
  6. }
  7.  
  8. function ColorOut() {
  9. mint.fx.Color("box", "backgroundColor", null, "B7C059", 20, 500);
  10. mint.fx.Color("box", "borderColor", null, "8F9D11", 20, 500);
  11. }
  12. </head>
  13.  
  14. <div id="box" onmouseover="ColorIn()" onmouseout="ColorOut()" style="border: solid; width: 100px; height: 100px; background-color: #ff8000;"> tutaj zmiany</div>
  15.  
  16.  
  17. </body>
  18. </html>
MateuszS
Rozumiem. Na przyszłość będę pamiętał. Pozdrawiam
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.