Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] Zaokraglanie liczb w dokumentach
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Spooky2
Mam takie pytanie odnosnie wyliczania wartosci na dokumentach, chodzi mi tutaj o fv.
Jak to wlasciwie jest i jak liczyc takie wartosci jak netto, brutto i vat...

netto - wiadomo
brutto - netto *1.22
vat - brutto - netto;

tutaj jednak dochodzi kwestia zaokraglen... i mam problem. Generalnie o ile sie nie myle, zaokragla sie liczby biorac pod uwage tylko dwa miejsca po przecinku... zgadza sie?

czyli jesli kwota brutto dajmy na to wyjdzie 75.0065, to kwote jako powinienem uzyskac winna wynosic 75.00 (nie bierzemy pod uwage kolejnych miejsc po przecinku) Chodzi zatem o odciecie miejsc po przecinku.
Moje pytanie zatem - jak to osiagnac. Round odpada, chyba, ze cos przeoczylem.
isso
floor ? ceil ?

cos takiego

www.php.net !
Crozin
Na matematyce nie uczyli, że żeby zaokrąglić do dwóch miejsc po przecinku to trzeba trzy cyfry wziąść pod uwagę? smile.gif
JoShiMa
Cytat(Spooky2 @ 2.02.2009, 20:09:50 ) *
czyli jesli kwota brutto dajmy na to wyjdzie 75.0065, to kwote jako powinienem uzyskac winna wynosic 75.00 (nie bierzemy pod uwage kolejnych miejsc po przecinku) Chodzi zatem o odciecie miejsc po przecinku.
Moje pytanie zatem - jak to osiagnac. Round odpada, chyba, ze cos przeoczylem.

Manual Twoim przyjacielem
sagittariuspl
czemu round odpada?
  1. <?php
  2. round($liczba, 2); //zaokragla do 2 miejsc po przecinku zgodnie z zasadami
  3. ?>

no i oczywiscie jak wspomnial przedmowca - number_format
Spooky2
hmm, widze rozne odpowiedzi, nie wiem zwatpilem jednak, ktora jest poprawna... round roundem, ale to nie to samo co co brac 2 miejsca a brac 3 do zaokraglenia. O ile sie nie myle, w przypadku fakturowania, bierze sie tylko dwa miejsca pod uwage... podany przyklad z roundem nie dziala w ten sposob.

przy np 75.00654 otrzymamy 75.01... a chodzi o to, aby uzyskac 75.00

Cytat(JoShiMa @ 2.02.2009, 18:23:20 ) *

heh z tego co widze, number_format to praktycznie to samo co round (tez zaokragla)

Cytat(Crozin @ 2.02.2009, 18:13:46 ) *
Na matematyce nie uczyli, że żeby zaokrąglić do dwóch miejsc po przecinku to trzeba trzy cyfry wziąść pod uwagę? smile.gif

Powiedz to Pania z Urzedu Skarbowego :-) Ciekawe czy uznaja twoja "interpretacje przepisow" ;-)
Fantazyn
  1. <?php
  2. $x = 43.5267;
  3. $x = 100 * $x; //4352.67
  4. $x = floor($x); //4352
  5. $x = $x / 100; //43.52
  6. ?>
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.