Malinaa
2.02.2009, 20:44:28
Mam dwa pliki login.php i info_temp.php
W pliku login.php odczytywane są dane z bazy danych.
Jeden blok w pliku login.php wyświetlany jest w oknie <iframe src="./info_temp.php">.
Problem jest taki, że dla ramki <iframe> (info_temp.php) potrzebne są dane z pliku login.php, w którym odczytywane są z bazy, możliwości odczytu danych z bazy nie ma jednak plik info_temp.php.
Jak przekazać zmienne z pliku login.php do pliku info_temp.php?
Coś typu, link: login.php?statystyki=abc&uzytkownicy=123 itd. do info_temp.php, ale nie może to być link tylko inny skuteczny sposób wyświetlenia danych w ramce (zawartość plik info_temp.php) na stronie login.php.
Przy żądaniu twórz token i przekazuj go do URL ramki. Dane żądania/token, to odpowiedni klucz w sesji i problem z głowy.
Malinaa
2.02.2009, 21:03:49
Mogę prosić o przykładowy kod.
Ramki są złe. Skorzystaj z AJAX`a. - ogolnie to co próbujesz tu zrobić jest dziwne i zawiłe...
Malinaa
9.02.2009, 16:59:26
Jak to zrobić za pomocą tokena, odpowiedniego klucza sesji, nie bardzo wiem?
Przykład mógłby pomóc.
AJAX napewno byłby ciekawszym rozwiązaniem, ale strona (gotowy skrypt) działa na iframe.
Wymienione skrypty (login.php i info_temp.php) były już zrobione i działają z ramką. Nie chciałbym przerabiać całości.
Ja potrzebuję przekazać kilka zmienny (dodanych przeze mnie) do pliku ramki. Ot i cały problem.
Przykład:
- w pliku login.php mam zmienne
$statystyki, $uzytkownicy itd.
- potrzebuję przekazać je do pliku info_temp.php, który to plik znajduje się w iframe pliku login.php
Czy ktoś ma jeszcze jakiś pomysł?
Witam, zrobiłem to za pomocą cookie.
Przykładowo dla zmiennej statystyki
setcookie("statystyki", $l->g('statystyki'));
Jeżeli jakaś mądra głowa ma lepszy pomysł będę wdzięczny za pomoc.
Cytat
Jak to zrobić za pomocą tokena, odpowiedniego klucza sesji, nie bardzo wiem?
Wpisz sobie w szukajkę
token, odpisywałem w kilku podobnych tematach.
Malinaa
10.02.2009, 15:56:44
Próbowałem tego na samym początku zanim zapytałem na forum, ale nie zadziałało.
Kiedy napisałeś kolejny raz o tokenie spróbowałem ponownie.
Nie działało ponieważ zapomniałem dodać w pliku znajdującym się w iframe session_start();
Thank's
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.