Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Przekazanie zmiennych z pliku do pliku w iframe
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Malinaa
Mam dwa pliki login.php i info_temp.php

W pliku login.php odczytywane są dane z bazy danych.
Jeden blok w pliku login.php wyświetlany jest w oknie <iframe src="./info_temp.php">.
Problem jest taki, że dla ramki <iframe> (info_temp.php) potrzebne są dane z pliku login.php, w którym odczytywane są z bazy, możliwości odczytu danych z bazy nie ma jednak plik info_temp.php.

Jak przekazać zmienne z pliku login.php do pliku info_temp.php?

Coś typu, link: login.php?statystyki=abc&uzytkownicy=123 itd. do info_temp.php, ale nie może to być link tylko inny skuteczny sposób wyświetlenia danych w ramce (zawartość plik info_temp.php) na stronie login.php.
erix
Przy żądaniu twórz token i przekazuj go do URL ramki. Dane żądania/token, to odpowiedni klucz w sesji i problem z głowy. winksmiley.jpg
Malinaa
Mogę prosić o przykładowy kod.
isso
Ramki są złe. Skorzystaj z AJAX`a. - ogolnie to co próbujesz tu zrobić jest dziwne i zawiłe...
Malinaa
Jak to zrobić za pomocą tokena, odpowiedniego klucza sesji, nie bardzo wiem?
Przykład mógłby pomóc.
AJAX napewno byłby ciekawszym rozwiązaniem, ale strona (gotowy skrypt) działa na iframe.

Wymienione skrypty (login.php i info_temp.php) były już zrobione i działają z ramką. Nie chciałbym przerabiać całości.
Ja potrzebuję przekazać kilka zmienny (dodanych przeze mnie) do pliku ramki. Ot i cały problem.

Przykład:
- w pliku login.php mam zmienne
$statystyki, $uzytkownicy itd.
- potrzebuję przekazać je do pliku info_temp.php, który to plik znajduje się w iframe pliku login.php

Czy ktoś ma jeszcze jakiś pomysł?

Witam, zrobiłem to za pomocą cookie.

Przykładowo dla zmiennej statystyki
setcookie("statystyki", $l->g('statystyki'));

Jeżeli jakaś mądra głowa ma lepszy pomysł będę wdzięczny za pomoc.
erix
Cytat
Jak to zrobić za pomocą tokena, odpowiedniego klucza sesji, nie bardzo wiem?

Wpisz sobie w szukajkę token, odpisywałem w kilku podobnych tematach.
Malinaa
Próbowałem tego na samym początku zanim zapytałem na forum, ale nie zadziałało.
Kiedy napisałeś kolejny raz o tokenie spróbowałem ponownie.

Nie działało ponieważ zapomniałem dodać w pliku znajdującym się w iframe session_start();

Thank's
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.