Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][MYSQL]appache początek i problemy VISTA
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
neo1986kk
Witam posiadam Windowsa Viste i chcialbym nauczyc sie pisac w php. poczytalem troche o tym i zabralem sie do instalacji apache... no i wszystko fajnie oprocz tego ze pojawia sie komunikat blędu w DOSIE (linii komend) i odliczanie od 30 sec... apache jest nieaktywny ,a gdy wykonuje test czyli http:\\localhost to pojawia sie tylko biala strona:( prosze o pomoc
gebp
Rozumiem że instalowałeś "czystego" Apacz'a.
Osobiście polecam Ci jakiś "gotowy" serwer pod windowsa. Poszukaj.
Pod Vista na pewno chodzi XAMPP (testowałem).
neo1986kk
ok dziekuje sprawdze napewno tylko nie wiem jeszcze jak sie do tego zabrać ale postaram się

Dziala juz smile.gif tylko teraz mam problem, bo jak uruchamiam plik index.php w którym zapisana jest prosta instrukcja <? echo "test" ?>
to wyskakuje okienko czy chcesz otworzyc plik i opcje otworz zapisz i anuluj:( czemu nie widac tekstu w przeglądarce?
Skie
WebServ także działa pod Vistą - testowałem wersję 2.0 :-)
redelek
Cytat(neo1986kk @ 3.02.2009, 07:33:11 ) *
ok dziekuje sprawdze napewno tylko nie wiem jeszcze jak sie do tego zabrać ale postaram się

Dziala juz smile.gif tylko teraz mam problem, bo jak uruchamiam plik index.php w którym zapisana jest prosta instrukcja <? echo "test" ?>
to wyskakuje okienko czy chcesz otworzyc plik i opcje otworz zapisz i anuluj:( czemu nie widac tekstu w przeglądarce?

Bo apache nie ma wkompilowanego PHP więc nie umie wykonać tego skryptu tylko go pobiera:)
Musisz doinstalować PHP i skonfigurować apache by go widział.

Jak działa php można sprawdzić
  1. <?php
  2. ?>

Na początek polecam też gotowe kombajny ( apache, mysql, php, prel, ). Z czasem będziesz z nich rezygnował bo niektóre moduły nie działają poprawnie lub wywalają się, ale to z czasem. Na początek Krasnal Srv

Pozdrawiam
Redelek
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.