Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][MYSQL]JAk zrobić rejestracje na stronie, jak stworzyć baze danych?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Michalo1994
Witam, stworzyłem stronke narazie w html. Jest na niej główne menu, nagłówek i treść (zwykła prosta strona) Chciałbym zrobić na niej mozliwosc zakladania konta, lecz nie wiem jak. Mam serwer Krasnal, próbuje zrobic nowa baze danych o nazwie rejestracja, pisze w MysqlCMS: "create database rejestracja;" i jak klikam na enter pokazuje sie ERROR. Wytłumaczy mi ktoś dlaczego? 

Jeszcze jedno pytanie, aby rejestracja była możliwa musze zrobic menu na stronie w html o nazwie rejestracja, no i formularz? Jak to zrobic zeby w tym formularzu po przycisnieciu Zarejstruj urzytkownik mial pelny dostep do strony i mogł sie logowac z wpisanego wczesniej loginu i hasla. Wiem ze formularz musi chyba łaćzyc z bazą danych, ale jak? moze ktos zna jakies tutoriale?

A i jeszcze jedno, ściągnołem skrypt rejestracji z jakiejs strony, bo samemu bym nie napisal, jak go zainstalowac na stronie, wkleilem go do katalogu usr, do pliku ze stroną, ale jak otwieram strone przez krasnala nic sie nie zmienia, strona caly czas jest taka jaka była, pomocy! Z gróy dziękuję;)
erix
Cytat
i jak klikam na enter pokazuje sie ERROR. Wytłumaczy mi ktoś dlaczego?

Fajnie byłoby wiedzieć, jaki error. Poza tym, sprawdź uprawnienia.

Cytat
Jak to zrobic zeby w tym formularzu po przycisnieciu Zarejstruj urzytkownik mial pelny dostep do strony i mogł sie logowac z wpisanego wczesniej loginu i hasla. Wiem ze formularz musi chyba łaćzyc z bazą danych, ale jak? moze ktos zna jakies tutoriale?

To wszystko zależy od strony. Tyle tego było i na forum, i w sieci, że bezsensowne byłoby pisanie o tym kolejny raz. Tutoriale są, wystarczy poszukać.

Cytat
katalogu usr, do pliku ze stroną, ale jak otwieram strone przez krasnala nic sie nie zmienia, strona caly czas jest taka jaka była, pomocy! Z gróy dziękuję;)

Skoro wkleiłeś wg instrukcji, to powinno być wszystko ok, nie?
redelek
Ja to powiem tak. Jeśli to Twoje początki , to wystopuj troszkę bo się narobisz i nic nie będzie działało.
Jeśli Ci nawet coś ruszy to będziesz miał taki bałagan w kodzie, że nie będziesz wiedział gdzie coś nie działa.

Polecam kilka stronek
http://wortal.php.pl/
http://www.egrafik.pl/internet/porady/porady-php/

Poczytaj porób sobie moduły czyli małe kawałki które będą robić to co chcesz. Jeśli do wszystkiego dojdziesz i będzie działać zgodnie z Twoimi oczekiwaniami to połączysz to w jedną całość.

No przepraszam jeśli uraziłem , a programowanie w php jest dla Ciebie pestką to ja już nie wnikam.

Pozdrawiam
Redelek
Michalo1994
A może ktoś by mi napisał jak sie instaluje skrypty, wystarcy je wrzucuc do pliku ze stroną? czy trazeba łaćzyc w kodzie html?
erix
Trzeba czytać załączoną instrukcję obsługi, a nie z takimi pytaniami na forum.

http://rtfm.killfile.pl

Zastanów się, zanim o coś zapytasz.
Michalo1994
Pomozcie mi prosze. Czy dobrze myśle: zrobie formularz (login i haslo) i sciagne jakis skrypt logowania irejestracji. Tylko jak to miescic zeby dzialalo? Napiszcie link do tutorialu albo cos, pleas;)
dr_bonzo
Dzizez - zainwestuj w ksiazke, albo chociaz poczytaj troche kursow - szybciej sie wszystkiego nauczysz niz pytajac o WSZYSTKO tuttaj i czekajac na odpowiedzi (ktorych nikomu sie nie chce pisac bo... sa w kazdej lepszej czy gorszej ksiazce).
Michalo1994
chce zrobic rejestracje tak jak w tym tutorialu: http://www.webtips.pl/post6012.html

otwieram MysqlCMD i pisze:

CREATE TABLE user (
user_id MEDIUMINT(3) unsigned NOT NULL auto_increment,
username VARCHAR(20) NOT NULL,
email VARCHAR(20) NOT NULL,
haslo VARCHAR(60) NOT NULL,
data_rejstacji timestamp NOT NULL,
PRIMARY KEY (user_id)
) Type = MyISAM;

dokladnie to samo, wkleilem w to czarne okienko i pokazal sie ERROR 1046: Nie wybrano żadnej bazy danych

O co chodzi, co musze zrobic? 
lwc
Jeżeli wpisujesz to w CMD musisz wybrać bazę za pomocą polecenia "use NAZWA_BAZY", a jeżeli w phpmyadmin to wybierasz po lewej stronie bazę w której chcesz utworzyć daną tabelę. W kursie MySQL takie rzeczy są na samym początku. Elo
Michalo1994
ok, zalogowalem sie do phpmyadmin, stworzyłem nowom baze "Rejestracja", no i mam dwa pola tekstowe w ktorych mam wybrac Nazwe i Pola, gdzie mam wpisac ten kod?:

CREATE TABLE user (user_id MEDIUMINT(3) unsigned NOT NULL auto_increment,

PRIMARY KEY (user_id)
) Type = MyISAM;
erix
A czy czytałeś coś takiego, jak "KURS PHP I MYSQL"?
Cienki1980
Cytat(Michalo1994 @ 3.02.2009, 17:18:04 ) *
ok, zalogowalem sie do phpmyadmin, stworzyłem nowom baze "Rejestracja", no i mam dwa pola tekstowe w ktorych mam wybrac Nazwe i Pola, gdzie mam wpisac ten kod?:

CREATE TABLE user (user_id MEDIUMINT(3) unsigned NOT NULL auto_increment,
PRIMARY KEY (user_id)
) Type = MyISAM;

W zakładce SQL.

Posłuchaj się ludzi bardziej obytych w temacie niż Ty i zajrzyj do tych linków podanych przez nich. Sprawdź też przyklejony wątek na Przedszkolu z Kursami dla Początkujących.

Każdy z nas się uczył z takich kursów i/lub książek więc Tobie też wyjdzie to na dobre. Zadając takie pytania tutaj i to z taką częstotliwością narazisz się tylko na ogólne wkurzenie się moderatorów i innych userów forum.
Michalo1994
Ale ja to musze szybko zrobic, a nie uczyc sie 2 misiace;( Na innym forum gostek napisał, zebym zalozył stronke na CMesie, co to znaczy?
Cienki1980
Cytat(Michalo1994 @ 3.02.2009, 17:41:18 ) *
Ale ja to musze szybko zrobic, a nie uczyc sie 2 misiace;( Na innym forum gostek napisał, zebym zalozył stronke na CMesie, co to znaczy?

Wyczuwam pracę domową / prace na zaliczenie.

No cóż , jeżeli chcesz to zrobić w jeden wieczór sam ... nie widzę tego.
Jeżeli masz na to chociaż tydzień to zajrzyj do tych linków poczytaj kursy. Zobaczysz że jest to do zrobienia. Będziesz miał podstawy ( bo takowych na razie nie masz ) , zaczniesz rozumieć na jakiej zasadzie to działa to łatwiej będzie Ci sklecić kawałek kodu i łatwiej zapytać o rozwiązanie problemów które się na pewno pokażą.++
jarek_bolo
Panowie, podaliście linki, poradziliście, że musi sam przeczytać o podstawach, więcej nie ma co się zajmować. Albo Michalo to troll, albo liczy, że ktoś za niego mu coś napisze. W obu przypadkach szkoda serwerów php.pl na ten wątek.
ufosi
Każecie mu kupić książkę o PHP, ja jestem raczej za tym, aby najpierw kupił sobie słownik j.polskiego...
A tak w ogóle to nie wystarczy wrzucić pliki skryptu do usr (normalnie przysłowiowego FTPka) trzeba je "sparować" z twoją stroną, jak to zrobić powinieneś mieć w dokumentacji tego właśnie skryptu.

Pozdrawiam
I uważam, że temat powinien zostać zamknięty bo w tym przypadku wystarczy tylko trochę chęci od strony autora, aby rozwiązać ten problem...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.